Meny

Programledare bakom Mordpodden döms för upphovsrättsbrott

Det har under en tid stormat rejält omkring Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin, dvs. de två journalister som ligger bakom Mordpodden. Författaren Lars Ohlson menar att de lånat lite väl frikostigt från hans bok Kakelugnsmordet, och igår meddelade Patent- och marknadsdomstolen de går på hans linje.

tandläkarmordet
Avsnittet ifråga, ”Tandläkarmordet”, sändes i Juli 2017 och är borttaget från Radio Play

Programledarna hävdade att de tagit inspiration från Ohlssons bok, men att de skapat ett eget verk, och därför inte har plagierat. Ohlsson hade erbjudit att göra upp i godo om programledarna betalat honom 30.000 kronor samt berättat att poddavsnittet är kraftigt inspirerat av hans bok. Som ni redan läst blev det aldrig tal om någon sådan uppgörelse, men Ohlsson gav sig inte i första taget, och hade följande att säga till SVT:

”De har också tagit hela min dramaturgi och mitt upplägg. Dessutom har de också plankat ordagrant på flera ställen.”

Enligt samma källa blev damerna ifråga upprörda av anklagelserna. Lars Ohlson igen:

”De skrev att de hade gråtit över mina anklagelser. Sen kopplade de in advokater. Och då tröttnade jag och polisanmälde istället.”

Domstolen köpte delar av kvinnornas argumentation, men det räckte inte för att båda skulle klara sig undan:

”Patent- och marknadsdomstolen har bedömt att programledarna genom att framställa poddavsnittet och sedan publicera det på en plattform för poddsändningar har gjort intrång i det upphovsrättsliga skyddet för boken Kakelugnsmordet.

Domstolen har däremot ansett att den namnangivelse som har gjorts i poddavsnittet är godtagbar. När det gäller de båda programledarnas personliga ansvar för upphovsrättsintrånget har domstolen bedömt att den av dem som har skrivit underlaget till poddavsnittet har varit grovt oaktsam och ska dömas för brott. Straffet har bestämts till 70 dagsböter.

Domstolen har inte ansett att den andra programledaren har varit grovt oaktsam och hon har därför frikänts.”

Samma domstol menar att man får använda en bok som grund till ett poddavsnitt, men som alltid måste man vara tydlig med att källhänvisa. Om vi bortser från den bristande källhänvisningen misslyckades journalistparet även med att särskilja sitt poddavsnitt från boken, då de använt ”liknande beskrivningar, ord och uttryck”. Och det är just därför som poddavsnittet bröt mot upphovsrättslagen, menar Patent- och marknadsdomstolen.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN