Den gigantiska videoplattformen Youtube innehåller miljontals videor, och då det är användaruppladdat material det handlar om slinker många upphovsrättsskyddade klipp igenom deras inbyggda antipirat-system.
Många upphovsrättsinnehavare tacklar det problemet genom att skicka ett upphovsrättsanslag, eller en ”copystrike”. Tyska “Constantin Film” har dock valt att gå snäppet längre. Mer specifikt har de gett sig på tre Youtube-användare, som laddat upp ”Scary Movie 5” samt ”Parker” – som sammanlagt visades några tusen gånger.
Filmbolaget har krävt att Google lämnar ifrån sig de misstänkta piraternas e-postadresser, telefonnummer, IP-adresser och allt annat som kan ha knutits till deras respektive Google-konton. Men Google och Youtube vägrade, och som en konsekvens av det inleddes en rättsprocess.
Den första rättsinstansen menade att Google var tvungna att lämna ifrån sig e-postadresserna, men inte IP-adresserna och telefonnumren. Det resultatet blev ingen lyckligare av – så fallet hamnade tillslut hos Tysklands högsta domstol.
Väl där blev det trassligt. Samma domstol bad om ett uttalande från EU-domstolen, och den slutgiltiga domen innebar att Google var tvungna att lämna över namn- och adressuppgifter – dvs. inte några e-postadresser, IP-adresser eller telefonnummer.
Constantin Film var långtifrån nöjda, och menar att EU:s över 16 år gamla Artikel 8-textstycke måste uppdateras. Men tills det är gjort är det följande som gäller: Youtube och Google måste lämna ut namn och hemadresser, inget mer.
EU-domstolens rekommendation är dock inte bindande. Ett slutgiltigt beslut kommer med stor sannolikhet att vara på plats framåt slutet av året, menar Torrentfreak.