Meny

Är 5G farligt? Ett komplett svar!

5G, eller den femte generationens mobilnät ger dig bland annat snabbare hastigheter, en mer stabil uppkoppling och en låg latens (fördröjning).

Men för att 5G ska fungera krävs en signal, det vill säga strålning. Och hur är det nu, är strålning från 5G-nätet skadlig för dig och alla andra människor?

Den frågan och fler får du ett tydligt svar på i denna artikel.

Hur fungerar 5G?

5G fungerar ungefär på samma sätt som andra mobilnät såsom 3G och 4G. 5G-nätet använder alltså ungefär samma radiovågor för att kommunicera med dina enheter såsom din dator och surfplatta. Men även om 5G är relativt likt tidigare tekniker rent strålningsmässigt finns det skillnader.

5G är bättre än föregående mobilnät

Som du ser nedan hinner det gå ungefär 10 år innan ett nytt mobilnät gör entré i Sverige. Du ser även att 5G erbjuder en lång rad fördelar inklusive ett bättre stöd för 4K-video och Internet of Things-produkter.

Infografik for 5G

Vad är 5G rent tekniskt?

5G är ett samlingsnamn för många olika tekniker som möjliggör telefonsamtal och datauppkoppling via luften. 5G-bandet ligger idag på en frekvens på 3,5 GHz, vilken är snarlik frekvensen för 4G-bandet som ligger på mellan 0,7 och 2,7 GHz. Men på sikt kan 5G höjas till omkring 26 GHz.

Läs mer: Alla mobiler från Samsung med stöd för 5G.

Vad är strålning?

Förenklat är strålning en energiöverföring som sker utan att sändaren (t.ex. en 5G-mast) måste vara i kontakt med mottagaren (t.ex. en 5G-telefon). Två typiska exempel på strålning är när solens strålar färdas genom rymden till dig, och när elden från en brasa värmer dig.

Stralning

Det finns även röntgenstrålning som du bland annat utsätts för på sjukhus eller på säkerhetskontroller på flygplatser. Utöver det utsätts du för kosmisk strålning, i synnerhet när du flyger.

Rontgenstralning

Vad är riskerna med strålning?

Den största risken med strålning från radiovågor är att radiovågorna värmer upp din vävnad, alltså bland annat din hud. Om strålningen är tillräckligt hög kan den orsaka brännskador på ungefär samma sätt som om du råkat bränna dina fiskpinnar i mikrovågsugnen.

Men du ska samtidigt tänka på att du i regel känner om du riskerar att skadas av radiovågor. Om du exempelvis skulle sola dig i 60-gradig värme eller om du skulle stå för nära en brasa så kommer du sannolikt flytta dig innan strålningen hunnit orsaka någon skada.

Läs mer: Fungerar en VPN med mobilt internet (3G, 4G, 5G)?

Strålningen från 5G-nätet

Basstationer för mobiltrafik (däribland 5G) som bland annat finns på tak och på master har oftast en effekt på mellan cirka 40 och 50 watt. Men då du i princip aldrig kommer särskilt nära dem påverkar den strålningen dig mindre än den strålning du får från din mobiltelefon.

Strålningen från mobiltelefoner

Den mobiltelefon du använder har en strålning som i regel ligger på mindre än en tusendels watt. Det kan låta mycket med tanke på att du har huvudet nära telefonen när du pratar. Men det gör inte så mycket med tanke på att man sällan har telefonen intill örat så många timmar sett på en årsbasis.

Är 5G farligt?

Nej, dagens forskning tyder på att 5G-tekniken inte är farlig för din hälsa. Det finns alltså inga säkerställda hälsorisker med 5G-nätets radiovågor. Det stämmer att 5G-nätet använder en högre frekvens än tidigare mobilnät, men du utsätts inte för mer strålning för den sakens skull.

Så länge de referensvärden som gäller i Sverige och resten av EU inte överskrids har du inte någonting att oroa dig för.

Fast man kan inte bevisa att 5G är ofarligt!

Det stämmer på samma sätt som att man inte heller kan bevisa att min osthyvel inte är självmedveten och planerar att ta över jorden. Man får alltså gå efter den forskning som finns idag, för man kan omöjligt bevisa att någonting är ofarligt. Det är upp till skeptikerna att bevisa motsatsen.

Osthyvel

Men då är 5G ofarligt?

Det kan man inte heller säga. 5G-tekniken kan komma att orsaka högre stress då i princip allt kan kopplas upp på nätet, och det således blir svårare att undkomma att vara ständigt uppkopplad. Det finns även en ökad risk för hackning och integritetsrelaterade problem med 5G-nätet.

Som Sakertrygghet.se förtydligar på sin sida finns det ett flertal problem med dagens teknik. Men sammantaget är 5G-nätet säkert, så du kommer inte att självantändas om du köper en 5G-telefon.

Svar på vanligt ställda frågor

Är 5G farligt för fåglar?

Nej, det finns inga bevis för att 5G-nätet skulle vara farligt för fåglar. Som tidningen Reuters fastslagit finns det ingen tillförlitlig studie som visar på att 5G-strålningen skulle påverka fåglar på ett negativt sätt, eller över huvud taget för den delen.

Är 5G farligt för miljön?

Nej, inte direkt. Det blir förmodligen så att fler produkter kommer tillverkas såsom 5G-mobiltelefoner och en massa IoT-produkter. Så det är alltså inte 5G-nätet i sig som kan skada miljön, utan ”behovet” av att köpa nya produkter som kan använda de fördelar som 5G-nätet erbjuder.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN