Meny

Bahnhof utreds av Post- och Telestyrelsen efter blockeringen av Elsevier

Bahnhof blev för ett tag sedan tvingade att blockera ett par misstänkta piratsidor efter en stämningsansökan lämnats in av publicisten Elsevier. Den svenska internetoperatören, med Jon Karlung i spetsen, var dock på bushumör och valde att i sin tur blockera Elseviers webbsida. På grund av detta utreder nu Post- och telestyrelsen (PTS) om Bahnhof brutit mot nätneutraliteten.

I början av November tvingades Bahnhof blockera ett gäng webbsidor som innehåller vetenskapliga artiklar (sci-hub.tw, sci-hub.mu, sci-hub.se, libgen.io) som publicisten Elsevier anser sig ha äganderätt till. Som ett motangrepp möts alla Bahnhofkunder av följande meddelande när de försökte besöka Elseviers webbsida:

Elsevier dummy page e1545090026508

Post- och telestyrelsen utreder nu om detta lilla tilltag har brutit mot lagen om nätneutralitet som började gälla i April 2016. Myndigheten meddelar via sin blogg att Bahnhof har ungefär en månad på sig att kommentera händelsen:

”PTS undersöker nu vilka åtgärder som Bahnhof har genomfört och om dessa är i enlighet med bestämmelserna om öppet internet, i den så kallade TSM-förordningen. Enligt bestämmelserna får en leverantör endast undantagsvis vidta trafikstyrningsåtgärder som exempelvis blockering, ändring eller diskriminering av specifikt innehåll. Myndigheten har nu skickat ett antal frågor till Bahnhof, som ska vara besvarade senast den 17 januari.”

Enligt Torrentfreak, som i sin tur har pratat med Karlung, har Bahnhof-VD:n knappast satt julgröten i halsen. Han ser enligt samma källa myndighetens intresse som ett mycket bra tillfälle att informera om att blockering av webbsidor gör emot allt som internet står för. Jon säger uttryckligen:

”Internetoperatörer kan aldrig hållas ansvariga för vad andra gör på internet”

Karlung säger själv att han inte behövt svara på några formella frågor som rör blockeringen av Elsevier, och han lär knappast ligga sömnlös på grund av PTS utredning. Det återstår att se om Karlung svarar på myndighetens mail, vem vet, det kanske snappades upp av skräppostfiltret?

Tillägg: Bahnhofs blockering av Elsevier är fortfarande aktiv

Bahnhof 2

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN