Meny

Den ultrasäkra Librem 5-luren gör entré inom kort

Purism, ett företag som säljer säkerhetsklassade laptops samt diverse säkerhetsmjukvara, har gett sig in i mobilbranschen. Det senaste tillskottet i produktarsenalen kallas “Librem 5”, och enligt företaget själva ska denna bjussa på ett helt annat säkerhetsläge om vi jämför med de närmaste konkurrenterna såsom Samsung och Apple.

Vi börjar med att kika lite närmare på hårdvaran, som tyvärr inte imponerar överhuvudtaget. Under skalet hittar vi ett av chipptillverkaren Qualcomms just nu långsammaste chipp, det vill säga en Qualcomm 215-variant som klockats till 1.3GHz. Utöver detta är det en 5.7-tums 720p-skärm, 3GB ramminne samt 32 GB internlagring som gäller.

Med detta sagt kan man undra vem den tilltänkta målgruppen är? Telefonen ser med handen på hjärtat ganska föråldrad ut, hårdvaran är som bäst medioker och kameradelen, med en 13MP bakåtriktad kamera samt en 8MP framåtriktad sådan, övertygar knappast heller.

librem-5-sida-vid-sida

För att svara på min egen fråga är det säkerhetsmedvetna konsumenter som förväntas hoppa på tåget. Då telefonen kör med Linuxdistributionen “PureOS” slipper vi spåras av klåfingriga teknikjättar – och tack vare det samt ett gäng övriga fiffiga lösningar kan vår integritet skyddas på ett betydligt bättre sätt än förut.

Mer specifikt krypteras all nätverkskommunikation, medans andra delar såsom blåtandsuppkopplingen, WiFi-chippet, mikrofonen samt kameran kan stängas av direkt på kretskortet – och inte bara via mjukvaran, som är fallet när det kommer till både iOS samt Android. Visst, Apple har tex. sett till att den mest känsliga datan aldrig sparas på den lokala enheten (tex. fingeravtrycksdata), men längre än så går de aldrig.

purism-telefon-features

Med detta sagt kan priset de begär, dvs. omkring 7.000 kronor, vara lite väl saltat för att sockerbagaren som bor i staden eller den inte så säkerhetsmedvetne modebloggaren ska nappa. Men men, det är trots allt inte de som är målgruppen, och med lite tur kan Purism 5 sälja så pass bra att fler tekniktillverkare väljer att hoppa på tåget.

Purism 5 ska skeppas iväg under årets tredje kvartal (juli, augusti eller september), vilket innebär att företaget bara har några dagar på sig om de vill hålla sin egen deadline. Om ni är sugna på att beställa ett eget exemplar kan ni göra detta på Puri.sm.

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN