Meny

EU-domstolen vill att massövervakningen slopas

De som förespråkar massövervakning kommer oftast med dängor såsom: ”Om ni har rent mjöl i påsen har ni ingenting att oroa er för” och ”terrorism måste kunna motverkas på ett effektivt sätt”. Motståndarna hävdar i sin tur att den personliga integriteten ska gå före, och det är just kritikerna som har anledning att jubla den här gången.

Massövervaknings-system finns plats i många länder, inklusive USA, Frankrike och Sverige. EU-domstolen är dock kritiska till massövervakningen, och anser att personlig data aldrig ska få samlas in, inte ens vid ärenden som rör den nationella säkerheten.

EU-domstolens generaladvokat Manuel Campos Sánchez-Bordona har precis presenterat ett nytt förlag (PDF) i en debattartikel. Förslaget bygger vidare på en EU-lag som infördes år 2016, som säger att massövervakning inte är tillåtet, om det inte rör sig om ett ”extremfall” vill säga. Och då extremfall kan tolkas på många olika sätt har domstolar i tre EU-länder: Frankrike, Belgien och Storbritannien, valt att massövervaka hej vilt och därmed strunta i EU:s mycket tydliga lag.

Om generaladvokatens förslag röstas igenom innebär det att många medlemsländer tvingas justera sina lagar för att inte bryta mot de nya riktlinjerna, och Sverige är förmodligen inget undantag.

Den första oktober 2019 trädde den svenska datalagringslagen (LEK) i kraft. I densamma står det skrivet att brottsbekämpande myndigheter såsom:

  • Ekobrottsmyndigheten
  • Polismyndigheten
  • Skatteverket
  • Säkerhetspolisen
  • Tullverket

Har full rätt att lägga vantarna på det mesta, inklusive IP-adresser, hemadresser samt namnuppgifter. Det spelar ingen roll huruvida personen ifråga är misstänkt för ett brott eller inte, operatörerna måste spara precis allt i vilket fall.

EU-domstolen väntas säga sitt om förslaget om några månader, men det är långtifrån självklart att det klubbas igenom. Bara för att en debattartikel publicerats betyder inte det att förslaget blir verklighet, men hur vi än vrider och vänder på det talar mycket för att så blir fallet då dessa typer av artiklar väger tungt.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN