Meny

EU skärper tonen mot internetjättarna – terrormaterial ska försvinna inom en timme

I somras tog EU-kommissionen fram ett förslag där plattformar såsom Youtube, Twitter och Facebook skulle bli tvungna att ta bort terrorrelaterat material inom en timme, och för bara några dagar sedan accepterades samma förslag av medlemsländerna.

Enligt EU-rapporten ska allt terrorrelaterat material tas bort genom att ”ett automatiskt system som identifierar och tar bort det förbjudna materialet både snabbt och permanent”. Vem som helst ska kunna rapportera in det terrorrelaterade materialet och ingen domstolsorder eller dylikt behövs för att borttagningsbeslutet ska kunna verkställas.

Terroristerna ska inte heller kunna skapa nya konton för att publicera det förbundna materialet om och om igen, tjänsternas skydd måste med andra ord vara avancerat nog för att kunna förhindra detta. Om de misslyckas väntar dryga böter och vid de grövsta fallen ska tjänsternas ansvariga kunna åtalas.

Skärpningen gäller inte bara jättar såsom Facebook och Twitter. Alla plattformar som finns tillgängliga inom EU omfattas, inklusive mindre plattformar som förmodligen kan ha svårt att driva och underhålla avancerade uppladdningsfilter. Till exempel måste mindre videoplattformar anställa personal som finns tillgängliga dygnet runt om något terrorrelaterat material skulle laddas upp, om inget fungerande uppladdningsfilter köps eller hyrs in vill säga.

youtube uppladdningsfilter data e1544828697422

Jättar såsom Youtube har redan idag ett avancerat upphovsrättssystem som med lite modifiering säkerligen kan hyras ut till mindre aktörer för en rejäl summa. På så sätt får Youtube och likvärdiga företag en stor konkurrensfördel gentemot de mindre aktörerna, och Piratpartisten Julia Reda medar därför att Youtube egentligen inte är emot ett uppladdningsfilter.

En annan piratpartist, Patrick Breyer, menar att censur inte är rätt väg att gå, och tycker inte att privata aktörer ska få bestämma vad som får finnas på internet. Breyer menar vidare:

“Det behövs ingen domstolsorder för att blockera material. Vår yttrandefrihet sätts med andra ord i händerna på det ungerska inrikesministeriet och lokala polismyndigheter i Rumänien, vilket förstås är helt oacceptabelt”

Som vanligt när det kommer till EU-förslag ska det diskuteras och justeras tills öronen trillar av, men tack vare att förslaget fått grönt ljus har chansen ökat för att en lag klubbas igenom i framtiden. Om samma lag blir verklighet bötfälls företag som misslyckas följa reglerna med 4 procent av den globala omsättningen.

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl är dock nöjd med förslaget:

”Terrorister använder sig av onlinetjänster för att kunna planera och utföra attacker. Det är vårt jobb att skydda våra invånare på ett så effektivt sätt som möjligt, och tack vare denna överenskommelsen förstår internetplattformarna att det behövs en förändring”.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN