Meny

EU vill att Netflix slopar HD-streaming under Corona-epidemin

Då Corona-utbrottet fortfarande befinner sig i ett allvarligt stadie väljer många att stanna hemma. Som en konsekvens av det har nätvanorna förändrats. Piratsajterna är mer populära än någonsin, och exakt samma visa gäller för streamingtjänster såsom Netflix, HBO samt Youtube.

EU-kommissionären Thierry Breton är oroad över utvecklingen. Han menar att Europas bredbands-infrastruktur inte pallar trycket. Samma tjomme har därför valt att skapa Twitter-taggen #SwitchToStandard, som uppmanar EU-användare att streama i SD-format (480p), istället för HD (720p eller mer).

thierry-breton-twitter

Han tycker att alla bör ta sitt ansvar, även om det innebär att pixlarna blir stora som äpplen:

“Streaming platforms, telecom operators and users, we all have a joint responsibility to take steps to ensure the smooth functioning of the internet during the battle against the virus propagation.”

I Italien, som är ett av de mest drabbade länderna, har konferenssamtalen ökat med 75%. Större mobiloperatörer, såsom Vodafone, har dessutom rapporterat om en trafikökning motsvarande 50 procent.

Netflix är dock inte sugna på att tumma på videokvaliteten, och exakt samma sak bör gälla för HBO, Youtube och resten av gänget. I Sverige har alla operatörer rätt att begränsa uppkopplingshastigheten mot specifika tjänster, inklusive Netflix, om de inte har något annat val. Samma metod bryter inte mot EU:s lag om nätneutralitet, och lär tillämpas alltmer om näten skulle svikta. Dessa typer av strypningar kan VPN-tekniken råda bukt på, men även den metoden kan svika om operatörerna begränsar all internettrafik, istället för specifika tjänster.

Netflix, Google, Facebook och andra teknikjättar arbetar även på att rulla ut ett nytt videoformat, AV1 codec, som inte är lika bandbreddskrävande i jämförelse med de befintliga formaten. AV1 codec är dock ganska oprövat. Men om storföretagen hinner införa samma format på fler plattformar än ”bara” Android bör EU:s restriktioner kunna frångås.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN