Meny

Fildelnings- och torrent-trafiken ökar explosionsartat

Enligt en färsk rapport från den kanadensiska internetoperatören Sandvine ökar fildelningstrafiken alltmer, och detsamma gäller även för VPN-trafiken. Enligt samma företags analytiker kan detta bero på att lagliga streamingtjänsterna, såsom Netflix och HBO, väljer att låsa in sitt material i större utsträckning än förut.

sandvine-rapport

Globalt sett står video-streamingtjänsterna för omkring 60 procent av all internettrafik som sker nerströms och strax över 20% av den trafik som går uppströms. Fildelningstrafiken väger ”bara” in på 4.2% nerströms, men uppströms är står samma kategori för hela 30.2 procent av all internettrafik. Men detta bör förvisso kunna räknas som ganska logiskt med tanke på att just ”delning” är en stor del av samma ädla hobby.

Från 2018 till 2019 har fildelningstrafiken ökat med omkring 50%, och BitTorrent-trafiken beskrivs stå för en stor del av den ökningen. Och det är i den så kallade EMEA-regionen (Europa, Mellanöstern och Afrika) som fildelningen ökar mest, medans samma typ av trafik backar något i Amerika.

Enligt Sandvine beror ökningen på att den lagliga streamingmarknaden blivit alltmer fragmenterad. Och då konsumenternas budget för dessa typer av tjänster är begränsad kan de inte heller teckna sig för precis allt, och det gör de inte heller – utan laddar istället ner de tv-serier och filmer som saknas på den lagliga sidan.

Cam Cullen, Sandvine, beskriver fenomenet på följande sätt:

“Netflix aggregated content and made piracy reduce worldwide. With the ongoing fragmentation of the video market, and increase in attractive original content, piracy is on the rise again”

Utöver detta verkar även VPN-trafiken ha ökat rejält. Globalt sett är består omkring två procent av all webbtrafik som sker nerströms av just VPN-trafik, och på uppladdnings-sidan är samma siffra fem procent.

Den så kallade ”fulstreamingen” då – hur ser det ut där? Den kategorin benämns som ”http media stream” i rapporten, och är numera till och med större än Netflix. Openload är en av de största webbsidorna som (på ryktesväg) bjussar på mängder av olicensierat videomaterial, och densamma har till och med separerats från ”http media stream”, och landar totalt sett in på 2.4%.

sandvine-internetvanor

I övrigt toppar League of Legends spellistan, den sociala medie-fajten vinns av Facebook och Skype är fortfarande den mest populära meddelandetjänsten. Läs gärna hela rapporten (gratis – men registrering krävs) för att kunna ta del av alla nya trafiktrender.

Om de förändringar vi fått ta del av detta året håller i sig till nästa höst återstår att se. Men för att sammanfatta läget ser fildelningen knappast ut att vara på tillbakagång, och inte heller Bittorrent-trafiken. I mina ögon lär även VPN-trafiken öka allt högre takt, men då inget är skrivet i sten måste vi pliktskyldigt vänta tills nästa rapport dimper ner innan vi vet mer.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN