Meny

Frankrike och Tyskland återupplivar Artikel 13

Efter ett kortare uppehåll har EU-förhandlingarna vad gäller Artikel 13, eller uppladdningsfiltret, återupptagits. Detta efter att Frankrike och Tyskland har kommit fram till en uppgörelse. Motståndare till den nya upphovsrättsreformen anser att både reformen och dess tilläggsartiklar (Artikel 11 och 13) kommer att leda till ökad censur och förmynderi på nätet.

Förra månaden var det hela havet stormar när det kom till förhandlingarna om upphovsrättsreformen, och motståndare till denna kunde pusta ut efter att förhandlingarna strandat.

Nu är dock lugnet över, och detta då Frankrike och Tyskland har kommit överens om hur reformen ska se ut. Båda länderna anser att uppladdningsfiltret ska införas, men därefter skiljer sig åsikterna något. Frankrike vill att alla större företag som bedriver sin verksamhet på webben ska tvingas att införa ett uppladdningsfilter, oavsett storlek, medans tyskarna anser att samtliga företag som omsätter mer än 20 miljoner euro ska tvingas införa samma filter.

Save internet e1549491320855

Efter att de båda EU-jättarna börjat snick-snacka med varandra har EU-parlamentet kommit överens om att alla webbtjänster som har varit tillgängliga i mindre än tre år, har mindre än fem miljoner unika besökare per månad och en omsättning på mindre än 10 miljoner euro exkluderas från kravet om att upprätta ett uppladdningsfilter.

Piratpartisten Julia Reda anser dock att detta förslag är värre än någonsin, och säger att upphovsrättsreformen nu blivit för stelbent, eller ja, mer stelbent än tidigare:

”Ett stort antal appar och webbsidor skulle behöva installera uppladdningsfilter som är dyra både när det kommer till underhållet och införandet. Med andra ord blir aktörer som inte har några problem med upphovsrättsintrång påtvingade att installera dyra filter,” säger Reda.

Den tyska EU-parlamentarikern Alex Voss, som bevisligen gillar fördraget, anser att Artikel 13 är det bästa sedan det skivade brödet och menar att upphovsrättsinnehavare äntligen kommer att få simma i pengar.

Med fransmännens och tyskarnas överenskommelse i ryggen ser det återigen ut som att upphovsrättsdirektivet ska kunna blir verklighet. Ytterligare förhandlingar ska nu hållas alla medlemsländer emellan, och därefter blir det en ny omröstning som väntar, men när denna tar plats är det få som vet. Kampen fortsätter med andra ord..

Här har vi några av milstolparna när det kommer till upphovsrättsdirektivet och tilläggsartiklarna..

21 januari – Förslagstexten ska färdigställas efter diskussioner (misslyckades)

22 januari – Förhandlingarna fortsätter

6 februari – Tyskland och Frankrike kommer överens om hur upphovsrättsdirektivet ska vara utformat. Nya förhandlingar är att vänta, och om dessa lyckas blir det en ny omröstning som väntar.

Mars/april – Slutomröstning i EU-rådet

April – Slutomröstning i EU-parlamentet

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN