Infomir, som är en av världens mest kända IPTV box-tillverkare, har tvingats blockera tillgången till diverse piratströmmar. Jag misstänker att många inte är särskilt förvånade över nyheterna, men koden kan från och med nu neutraliseras, och detta genom att ladda ner en specialsnickrad programvara till boxen.

IPTV-boxar är i sig helt lagliga, det finns trots allt ett större antal olicensierade gratisströmmar att tillgå, men med handen på hjärtat används boxarna främst för ett enda ändamål, för att kunna ta del av diverse piratströmmar.

Det ukrainska företaget Infomir är främst kända för sina MAG-boxar, och tar starkt avstånd från alla former av upphovsrättsbrott. Efter att en upphovsrättsorganisation surnat till rejält tvingades dock Infomir stänga ner tillgången till diverse piratströmmar, ett tilltag som snabbt spred sig bland användarna.

Redditanvändaren ”Thr0wawayicus” kom snabbt på två möjliga lösningar på problemet. Den lite mer tekniska av dessa finns inte längre tillgänglig då inlägget tagits bort av Reddit, men på TechKings forum finns den egensnickrade programvaran NoBlock tillgänglig, som ska göra att boxen fungerar precis som förut.

Antipiratkoden som Infomir lagt till blockerar automatiskt alla kända piratströmmar, och svartlistar dessa lokalt i din MAG-box. Även om strömmarna skulle byta URL-adress flaggas dessa på nytt efter varje uppstart och en långdragen katt och råtta-lek uppstår.

Det återstår fortfarande att se hur upphovsrättsmakarna reagerar på uppgifterna om att antipiratkoden kan frångås. Infomir menar i sin tur att det är fritt fram att använda vilken mjukvara som helst, men de menar samtidigt att den officiella mjukvaran bör användas då den betraktas som mest solid.