Meny

Kanadensisk upphovsrättsorganisation vill beskatta internet

I Kanada blir det om några dagar lagligt att röka marijuana, och en av landets upphovsrättsorganisationer verkar ha börjat i förtid. Detta då samma grupp vill beskatta självaste internet. All datatrafik över 15 GB ska beskattas enligt representanter från ”Screen Composers Guild of Canada”, eller SCGC.

Detta är dock ingen ny företeelse. Redan på 90-talet, när CD-skivor kopierades hej vilt, blev mediet straffbeskattat i många länder, inklusive Sverige. I Sverige fortsatte straffbeskattningen år efter år, och allteftersom tekniken utvecklades inkluderades fler och fler enheter och medier i samma straffbeskattning. Numera punktskattar den privata föreningen Copyswede bland annat hårddiskar, telefoner och spelkonsoler. I Kanada har något sådant inte inträffat, även om lobbyorganisationer försökt införa diverse straffbeskattningar i åratal.

Men skam den som ger sig. SCGC menar att all internettrafik över 15 GB minskar deras medlemmars möjligheter att kunna kvittera ut royalties. SCGC företräder inte musikartister, utan kompositörer som skriver och komponerar musik till bland annat TV-serier och filmer. Upphovsrättsgruppens medlemmar har under de senare året fått se på när många TV-serier och filmer flyttats från de linjära TV-kanalerna och istället hamnat på diverse streamingtjänster såsom främst Netflix. Väl där får kompositörerna betydligt sämre betalt för samma mängd arbete. Företag såsom Netflix och Amazon betalar från 50 till 95 procent sämre ersättning för royalties än vad de traditionella TV-kanalerna gör, och SCGC menar att många kompositörer nu har fått det riktigt knapert.

I grund och botten är SCGC inte arga på kanadensiska konsumenter, utan på streamingjättar såsom Netflix och YouTube. Detta för att organisationen känner att deras medlemmar inte kompenseras. Och visst, vissa tekniska omställningar kan göra att somliga yrkesgrupper kan hamna i kläm, men det kanske inte är läge att straffbeskatta majoriteten av Kanadas befolkning för att somliga kompositörer tvingas byta ner sig till en Volvo?

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN