Meny

Kim Dotcoms fall överklagas till högsta domstolen

Den tysk-finländske internetentreprenören Kim Dotcom har haft det riktigt hett om öronen ända sedan hans fildelningssajt Megaupload lagt ner. Fildelningssidan stängdes ner år 2012 efter att polisen genomfört en påkostad ”Hollywoodrazzia” och gripit Kim i hans herrgård strax utanför Auckland, Nya Zeeland.

Kim har bland annat anklagats för upphovsrättsbrott, penningtvätt, utpressning samt bedrägeri, och de amerikanska myndigheterna vill sy in honom i uppemot 20 år. Men för att lyckas med detta måste de få honom utlämnad, vilket inte har visat sig bli så enkelt som de först trodde.

Kim Dotcom har bott i Nya Zeeland sedan 2009, och han tänker inte flytta på sig i första taget. Amerikanska myndigheter och lobbyorganisationer trycker på som attan för att få honom utlämnad och år 2015 visade det sig att den Nyzeeländska domstolen bestämt sig för just detta. Enligt Forbes lyckades amerikanarna få Dotcom fälld trots att digitala upphovsrättsbrott egentligen sköts civilrättsligt enligt den Nyzeeländska lagboken.

Dotcom och hans armé av advokater (det lönar sig att vara rik) har överklagat alla fällande domar och nu är det upp till den Nyzeeländska högsta domstolen att säga sitt. Kim vill förutom en friande dom ha uppemot 60 miljarder kronor i skadestånd då hans företag var tvunget att läggas ner och då han menar att hans rykte som internetentreprenör skadats allvarligt.

Mega kim dotcom e1546043739730
Kim Dotcoms nuvarande molntjänst, MEGA.

Enligt Torrentfreak är en av Kim Dotcoms advokater, Ira Rothken, mycket nöjd med domen och menar vidare:

”Vi är mycket nöjda med att den Nyzeeländska högsta domstolen valt att ta upp fallet mot min klient, Kim Dotcom. Vår förhoppning är att rätten förstår att Kim, som bara skapat en molnlösning för digital filhantering, inte kan fällas för upphovsrättsbrott enligt Nyzeeländsk lag”

Även Kim var på gott humör och firade via Twitter, där han skrev:

”USA har försökt att förhindra överklagandet under en längre tid. Vad är amerikanarna så rädda för? Idag har den högsta domstolen valt att granska fallet. God Jul!”

Ha tillade även:

”Jag är mycket glad över att få presentera min vackra fru, Elizabeth Dotcom, som från och med nu ingår i mitt försvarsteam. Hon tog nyligen sin juridikexamen och jag är mycket stolt över att vara hennes första klient.”

Nedan håller frugan upp en kopia av överklagan, som gissningsvis är något större än originalet.

Kim dotcom fru 1

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN