Meny

Piratpartisten Julia Reda har snackat loss om artikel 13

Julia Reda, en av EU:s mycket drivna piratpartister, har hållit en så kallad AMA på Reddit. Väl där förklarar hon hur läget är när det kommer till Artikel 11 (länkskatten) och Artikel 13 (uppladdningsfiltret). Nedan går vi igenom de två mest intressanta frågorna och svaren, enligt mig vill säga.

Fråga ett: Om Artikel 11 och Artikel 13 röstas igenom, går det då att skrota dessa i efterhand?

Julia svarar: Att riva upp gamla beslut är både kostsamt och kontraproduktivt. EU:s datalagringslag klubbades igenom 2006 och revs upp 2014, efter att EU ångrat sig. Trots detta har många länder (inkl. Sverige) kvar versioner den gamla lagstiftningen även då EU förklarat att dessa bryter mot vår rätt till ett privatliv. Med andra ord nollställs inte en lag bara för att den skrotas. För att detta ska hända måste EU förbjuda datainsamling helt och hållet, och detta är helt omöjligt att genomföra.

För att sammanfatta: Artikel 11 och Artikel 13 kan rivas upp, men den fria fria webben kommer hinna ta bra mycket stryk även om tilläggen skrotas i efterhand.

Fråga två: Varför vill EU driva igenom tilläggen trots att de är så pass impopulära?

Julia svarar: Artikel 11 och Artikel 13 har lobbats fram av publicerings- och musikindustrin, inte av folket. Det hela började med att musikjättarna surnade till på Youtube då de fick mindre ersättning av dem än av exempelvis Spotify. Artikel 13 används i stort för att klämma åt amerikanska techjättar. Med andra ord ger EU bort vår möjlighet att uttrycka oss fritt på webben bara för att kunna klämma åt företag de inte gillar, vår yttrandefrihet används helt enkelt som ett förhandlingsobjekt.

Julia meddelar slutligen att hon gillade frågestunden och berömmer deltagarna då dessa visat sig vara riktigt kunniga inom området:

”This was heaps of fun, thank you very much for your questions!

I was impressed by the quality of the discussion, there are some MEPs who could possibly learn a thing or two here. Unfortunately I have to go, but I may be able to respond to a few further comments or follow-up questions.”

Vi avslutar med en liten lek: Hitta fem fel i EU:s nysläppta kampanjvideo som finns att kika på nedan..

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN