Meny

USA gillar inte Sydafrikas copyrightlagar – sanktioner kan vara att vänta

USAs film- och musikindustri är minst sagt massiv, och samma lands regering är beredda att gå mycket långt för att skydda sina inkomstmaskiner.

Mer specifikt har USAs handelskommission samt två upphovsrättsgrupper, RIAA och MPA, tagit en närmare titt på Sydafrikas copyrightlagar. Och nepp – de är inte nöjda. Landets upphovsrättslagar är med andra ord för svaga. Men detta kan det bli ändring på om Sydafrikas mer strikta copyrightlagar, som fortfarande är i planeringsstadiet, blir verklighet.

USA vill att cyberbrottsligheten tas på större allvar, men det är inte hackers som ska jagas – det är nätpiraterna som ska prioriteras. USAs regering kan förstås inte tvinga Sydafrika att ta i med hårdhandskarna, men om de tilltänkta copyrightlagarna inte införs kan handelssanktioner vara att vänta.

USAs regering körde med exakt samma taktik i Ukraina år 2017. USA klagade, hotade med handelssanktioner – genomförde sanktionerna och när den Ukrainska regeringen infört striktare copyrightlagar lyfte den orangea presidenten (Trump) på alla sanktioner. Samma påtryckningsmetoder ska även ha använts vid den svenska The Pirate Bay-rättegången, men inget kunde bevisas den gången.

I mina ögon bör dessa typer av aktioner användas i absoluta nödfall, vid exempelvis krigsbrott – och inte för att trycka till mindre länder som är fullt kapabla att stifta sina egna lagar.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN