Meny

Youtube: EU:s nya upphovsrättslag kommer att förändra internet

Youtubes VD Susan Wojcicki menar att det nya EU-direktivet, det vill säga Artikel 13, uppladdningsfiltret, kommer att innebära att miljontals människor inte längre kommer att kunna ladda upp videor. Det ska enligt samma kvinna även bli problem för oss européer när vi ska titta på direktströmmad video. Detta då Youtube inte kan moderera videor i realtid. Förutom ovanstående nackdelar hotas hundratusentals jobb, enligt samma VD.

Upphovsrättsvurmare har länge klagat över det så kallade värdegapet, som i sin tur innebär att användare kan ta del av upphovsrättsskyddat material gratis, istället för att använda sig av tjänster som upphovsrättsorganisationerna förespråkar.

Lösningen på det hela står Artikel 13 för. Vilken innebär att Youtube, och alla andra likvärdiga tjänster, måste prångla upp ett uppladdningsfilter som kontinuerligt scannar efter otillåtet material. Det bästa är dock, enligt EU och upphovsrättskämparna i alla fall, om uppladdningsverktyget blockerar alla videor som innehåller upphovsrättsskyddat material innan det ens hinner laddas upp.

Uppladdningsfiltret kan få stora konsekvenser för Youtube. I framtiden kanske videoplattformen bara vågar samarbeta med ett fåtal större företag. Mindre företag och i synnerhet privatpersoner skulle kanske kommer ses som för oberäkneliga. Detta då Youtube själva får stå för uphovsrättsnotan om förbjudet material letar sig in på plattformen.

Än är inte Artikel 13 helt färdigformulerad, så det finns fortfarande tid för oss att få politikerna att ändra sig. Om ni vill läsa mer om vilka konsekvenser som det nya upphovsrättsfiltret kan ha på videotjänster såsom Youtube, kan ni göra det här.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN