Meny

Youtube stänger ner livestream innan den börjat sändas

Youtube tvingas gå balansgång, dvs. ta hänsyn till både upphovsrättsinnehavare och användare. Plattformen menar själva att de lyckas ganska bra med den bedriften, men sanningen är att både upphovsrättslobbyn och användarna är missnöjda.

Videoplattformen har gett upphovsrättslobbyn tillstånd att ta bort alla videor som de anser bryter mot upphovsrätten, och detta genom att flagga dem med hjälp av ett ”sofistikerat” verktyg. Utöver det verktyget är även ett uppladdningsverktyg (”Content-ID system”) på plats som scannar av alla videor per automatik. Båda av de system som precis nämnts har kritiserats, och använts för att ta ner videor som är fullkomligt lagliga.

Nu rapporterar Torrentfreak att upphovsrättslobbyn har fått mer befogenheter. Mer specifikt har den amerikanska reportern Matt Binder fått sin livestream nertagen innan han ens börjat sända.

Binder hade planerat att filma en direktsänd debatt, men det gick inte för sig. Warner Bros, som äger CNN, sa stopp och belägg på momangen. Och då det var Binders tredje varning ledde nertagningen till att hans konto stängdes ner. Men då Matt arbetar för Mashable, en stor och mäktig nättidning, hotade han med att skriva ett argt reportage om det som inträffat, och det hotet bar frukt. Youtube backade.

matt-binder-youtube

Som ni ser ovan är hans konto återställt, men vanliga Youtube-användare kan dock inte räkna med att ha samma tur.

Det är fullt möjligt att Youtube infört funktionen för att upphovsrättslobbyn ska kunna ta ner planerade liveströmmar för kommande sportmatcher, som i sin tur är licensierade. Men även om så är fallet är den här incidenten ett praktexempel på att även det här verktyget kan missbrukas.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN