Meny

Bahnhof: Regeringen jagar inte ”terrorister” – de jagar fildelare

Bahnhof med Jon Karlung i spetsen kämpar ihärdigt för att internet ska fortsätta få vara någorlunda fritt, och den här gången är det regeringen som får sig en känga via Bahnhofs blogg.

I det senaste inlägget förklarar Karlung varför den kritiserade datalagringslagen är så pass skadlig. Lagen går i stort ut på att regeringen tvingar internetoperatörer att spionera på sina kunder. Bland den data som operatörerna måste spara ingår samtalshistorik, webbhistorik och GPS-data. Allt som behövs för att kartlägga en enskild individ i detalj.

Den lag som regeringen vill införa underkändes av EU för år 2016, men många länder (inkl. Sverige) struntar i detta och vill införa samma typer av lagar igen, vilket gör EU-domstolens utfall fullkomligt värdelöst. Mer specifikt kunde EU inte riva upp datalagringslagarna helt, deras upprivningsbeslut är med andra ord inget mer än en glorifierad rekommendation, och det är nu upp till den svenska regeringen var de vill sätta ribban.

Inrikesminister Mikael Damberg är positiv till att en version av den gamla datalagringslagen införs, och har sagt:

”Polis och säkerhetspolis har levt i mörker ganska lång tid nu, vilket har försvårat bekämpning av terrorism, barnpornografibrott och annan grov brottslighet. Med den här lagstiftningen tänder vi lyset igen”

Som vanligt är det samma gamla dänga som makteliten slår med: ”De som inte har någonting att dölja har inget att oroa sig för – säger ni emot oss har ni förmodligen inte rent mjöl i påsen”. De menar själva att terrorister och grovt kriminella får det tuffare med en strängare datalagstiftning, men som Karlung säger, finns det några belägg för detta?

Det enda som vanliga medborgare märkt av är de hundratusentals kravbrev som skickats ut av Njord Law Firm, Ramberg Advokater och Innerstans Advokatbyrå. Alla som har tagit emot ett kravbrev har fått sin identitet röjd och utländska filmbolag har kunnat göra i princip vad som helst dessa uppgifter. Bevisläget har dessutom varit så pass svagt att dessa kravbrev helt saknat någon juridisk tyngd, men detta har inte hindrat uppskrämda svenskar från att betala några tusenlappar för att slippa eländet.

Jon Karlung avslutar med att förklara att Bahnhof inte kommer att vika sig:

”Datalagring och övervakning påstås öka säkerheten för medborgare men gör i själva verket motsatsen, vilket har visat sig gång på gång genom historien. Bahnhof planerar inte att uppfylla regeringens massövervakningsönskemål utan tänker istället fortsätta arbeta för individens frihet och integritet på nätet.”

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN