Meny

5 sätt att skydda din bil från hackare

De bilar som säljs idag har mjukvara som i princip är lika avancerad som ett mobilt operativsystem. Men ju mer avancerad mjukvaran blir desto viktigare är det att skydda sig mot hackare, och tips för hur du gör det på bästa sätt får du nu.

5 tips för att skydda din bil mot hackare

  1. Lyssna på vad biltillverkaren säger.
  2. Uppdatera din bils mjukvara regelbundet.
  3. Skaffa en brandvägg om du har nyckellös start.
  4. Stäng av blåtand när du inte använder det.
  5. Skaffa ett starkt wifi-lösenord.

Nedan berättar vi mer om de tips vi precis nämnt i större detalj.

1. Håll koll på vad biltillverkaren säger

Om du exempelvis köpt en Tesla är det en bra idé att regelbundet gå in på Teslas webbsida och läsa på gällande om det finns några nya säkerhetsrekommendationer för din bilmodell. Till exempel kan biltillverkare gå ut och varna för att deras laddstationer utsatts för hackerattacker, vilket faktiskt är någonting som inträffar ibland.

Ett bra sätt att lösa den problematiken är att skaffa en egen laddbox som bara du kontrollerar och inte biltillverkaren.

Läs mer: Så hittar du installatörer för laddboxar i Stockholm.

2. Uppdatera mjukvaran regelbundet

Alla bilar har mjukvara. Vissa bilar har gammal och lite dummare mjukvara, medan nyare bilar ha smart och i vissa fall till och med mjukvara som gör bilen självkörande, åtminstone i en begränsad omfattning.

När du uppdaterar mjukvaran ser du till att din bil får det senaste och bästa skyddet, så det är mycket viktigt att du gör det. Och ju nyare bil du har, desto viktigare är det generellt sätt att du uppdaterar mjukvaran.

3. Skaffa en brandvägg om du kan starta din bil utan nyckel

Om din bil har en funktion för nyckellös start är det viktigt att du skaffar en brandvägg som gör att hackare inte klarar av att kopiera din nyckel på distans. Sanningen är att vissa hackare klarar av att hacka din bil på flera hundra meters avstånd, så det gäller till att se upp.

När vi talar om brandvägg är det i detta fall inte en mjukvarubrandvägg vi syftar på, utan en fysisk brandvägg i form av en metallbox som blockerar de radiosignaler din bilnyckel ger ifrån sig.

Men om du inte vill ha en plåtburk i hallen finns det också ganska billiga plånböcker du kan köpa som i sin tur blockerar radiosignalerna på ett effektivt sätt. Sen kan du förstås också köra på en riktig low-tech-lösning, det vill säga att låsa in din bil i ett fysiskt garage om du har tillgång till ett.

Nyckellosa bilar ar ett latt mal for hackare

4. Stäng av bilens bluetooth

Hackare kan manipulera din bils blåtandsuppkoppling för att således ta sig in i bilens mjukvara. Det är samtidigt svårt, men det går enligt Geico.com. Det går snabbt att stänga av blåtandsuppkopplingen så att den inte är på när du inte använder den själv, så se till att du gör det.

5. Skaffa ett starkt wifi-lösenord

Att skaffa ett starkt lösenord är en bra idé, oavsett om du ska skydda din inloggning till Facebook eller din trådlösa uppkoppling i bilen. Att ha ett svagt wifi-lösenord för bilens mjukvara är samma sak som att lämna alla dörrar vidöppna för hackare, så se till att skapa ett lösenord som ingen kan gissa sig till.

Läs mer: Så skapar du ett starkt och säkert lösenord.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN