Meny

De bästa webbhotellen i Sverige → Komplett lista!

Att välja ett prisvärt och samtidigt högpresterande webbhotell kan vara svårt, och om man väljer ett felaktigt alternativ är risken stor att man också ångrar sig.

Snabbt svar för dig som har bråttom!

Miss Hosting är det bästa webbhotellet. De erbjuder dygnet runt-support och priset du betalar är lågt. Det är även lätt att uppgradera sitt webbhotellspaket vid behov. När man tänker pris kontra prestanda är det Miss Hosting som ger dig mest webbhotell för pengarna.

Webbhotellen har rankats enligt följande faktorer:

 • Lagringsmängd som inkluderas
 • Prisvärdhet
 • Stabilitet
 • Snabbhet

De 7 webbhotell som är bäst just nu

1. Miss Hosting

MH transperent

Miss HostingBästa webbhotellet

Lätt att komma i gång
Från
9 kr
Så tycker vi
Specifikationer
  Lätt att komma i gång
  Bra kundsupport som svarar snabbt
  Obegränsad trafik
  Obegränsat antal e-postadresser
  Snabba servrar även på billiga paket
  Mycket webbhotell för pengarna
  Ingenting
Kontrollpanel
CPanel
Säljer domännamn
Ja
Sidbyggare
Ingår
Backup
Ja (dagligen)
Support på svenska
Ja (via e-post, telefon och chatt)
Trafikmängd
Obegränsad
Antal tillåtna e-postadresser
Obegränsat
SSL-Certifikat
Ingår (Let's Encrypt)

Miss Hosting är ett populärt hostingföretag som ger oss mycket för våra investerade slantar. Webbhotellet slog upp sina dörrar år 2014 och erbjuder sammanlagt tre typer av webbhotellslösningar: Basic, Professional och Ultimate, som alla skiljer sig lite grann innehållsmässigt.

I korthet räcker bas- och mellanpaketet långt, medans ultimate-varianten främst är riktad till kunder som driver många och/eller krävande webbsidor. Men för bloggare och dylikt bör baspaketet vara bra nog – åtminstone tills sajten har växt i popularitet.

Tips: Lär dig mer om detta hostingföretag i vårt test av Miss Hosting.

kunder-är-nöjda-med-misshosting

Som kontrollpanel är det Cpanel som gäller. Där hittar vi bland annat en smidig enklicksinstallerare med fullt stöd för bland annat Joomla, Magneto, WordPress med flera.

Som ni ser nedan är trafikmängden alltid obegränsad, vilket är unikt. Miss Hosting säljer också bra prissatta domännamn, och bjussar (nästan) alltid på den första årsavgiften när man tecknar ett webbhotells-abonnemang. En lite enklare sidbyggare ingår också för alla som vill kunna komma igång kvickt.

Supporten är i sin tur öppen dygnet runt, och alla snackar svenska. Vid somliga tillfällen (på kvällar och helger) får vi dock hålla tillgodo med engelsk support, men då det gänget är minst lika trevliga som det svenska bör detta knappast ses som någon dealbreaker.

Miss Hosting Basic

Baspaketet duger fint för enklare bloggar och dylikt, men så fort sajten börjat växa bör ni uppgradera till ett mer påkostat alternativ.

FaktaInfo
Antal webbsidor som tillåts1 st
Ett domännamn ingårNej
Lagringsmängd100 GB
Antal MySQL-databaser10 st
Pris9 kr/mån

Miss Hosting Professional

Pro-paketet är en bra instegsnivå för alla som vill ha lite att växa i. Antalet tillåtna webbsajter ökar nu till totalt tio, och utöver detta får även lagringsnivån samt antalet tillåtna MySQL-databaser sig en skjuts i rätt riktning.

FaktaInfo
Antal webbsidor som tillåts10 st
Ett domännamn ingårJa (första årsavgiften)
Lagring250 GB
Antal MySQL-databaser25 st
Pris19 kr/mån

Miss Hosting Ultimate

Det mest påkostade paketet är förmodligen också det mest prisvärda – och i mina ögon är den lilla extraavgiften inte särskilt blödig. Numera är det ett obegränsat antal webbsidor som gäller, och nu ingår också ett SEO-verktyg som heter duga.

Detta scannar automatiskt av samtliga webbsidor ni förfogar över, och med jämna mellanrum dimper nya SEO-rapporter ner i inkorgen med diverse förbättringsförslag samt information om vad Google säger om dina sajter.

miss-hosting-seo

I Basic-versionen av SEO-verktyget ingår även en bevakning av två konkurrenter samt fem sökord. Om ni vill ha ett mer avancerat SEO-paket än så gäller det till att hosta upp ytterligare 99 kronor/mån.

Detta pris är faktiskt riktigt humant då konkurrenter likt Ahrefs, Backlinko och gänget tar uppemot en tusenlapp i månaden för likvärdiga tjänster.

FaktaInfo
Antal webbsidor som tillåtsObegränsat
Ett domännamn ingårJa (första årsavgiften)
Lagring250 GB
Antal MySQL-databaser50 st
SEO-verktygJa (Basic)
Pris29 kr/mån

Övriga valmöjligheter

För kunder med extremt höga krav erbjuder Miss Hosting även ett gäng VPS-paket samt dedikerade servrar, som i sin tur kan anpassas efter behov.

Detta är förstås ingenting för vanliga hemsideägare – utan mer för entreprenörer, likt större e-handlare, som helt enkelt växt ur sina webbhotell.

2. Hemsida 24

Hemsida 24 logo
Från
69 kr
Så tycker vi
Specifikationer
  Bra support
  Utmärkt sidbyggare
  Generellt sett billiga priser
  Bra integration med Klarna
  Perfekt för e-handlare
  Säljer inte VPS eller dedikerade servrar
Kontrollpanel
Egenutvecklad
Säljer domännamn
Ja
Sidbyggare
Ingår
Backup
Ja (var 20:e minut)
Support på svenska
Ja (via e-post, telefon och chatt)
Betallösning
Ingår
E-post
Tillval (39 kr/mån)
Pengarna tillbaka-garanti
30 dagar

Hemsida 24-gänget slog upp dörrarna år 2008 och har vid skrivande stund omkring 14.000 betalande kunder.

Företaget är mest kända för sitt kraftfulla sidbyggarverktyg, som både är lättbegripligt och prisvärt. I korta drag ingår allt i ett och samma lösning, och vi slipper allt vad WordPress heter – på gott och ont.

Hostingbolaget satsar helhjärtat på att utveckla hållbara e-butikslösningar. Alla typer av e-butiker kan byggas via ett och samma webbverktyg – och särskilt svårt är det inte.

Det ni behöver bidra med är en rejäl drös material, dvs. produktbilder samt texter, men det är förstås standard inom e-butikssvängen.

hemsida-24-marknadsföringsmaterial

Sammanlagt hittar vi tre typer av hostingpaket; Standard, Professionell och E-butik. Ni kan förstås driva en e-butikslösning oavsett vilket paket ni väljer, men om ni kör på Standard-varianten blir det dock fråga om en liten rackare.

I övrigt är det telefonsupport på svenska som gäller, och om det bara är en mindre e-butik som ska driftas kommer ni ruskigt billigt undan.

Hemsida 24 Standard

I Standard-versionen blir vi helt utan SSL-kryptering, och utöver detta får e-butiken nöja sig med maximalt fem saluförda produkter – vilket gör det billigaste paket till ett ganska dåligt val. Nåväl, priset är åtminstone humant.

FaktaInfo
Saluförda produkterMax 5 st
BetalningsalternativKortbetalning, Payson och faktura
Lagringsmängd10 GB
Trafikmängd100 GB
Pris69 kr/mån

Hemsida 24 Professionell

Nu ingår SSL-certifikat, och här får även lagringsnivån samt trafikmängden sig en rejäl skjuts. Men vi är fortfarande låsta sett till antalet produkter som kan läggas upp – vilket är lite av en besvikelse.

FaktaInfo
Saluförda produkterMax 15 st
BetalningsalternativKortbetalning, Payson och faktura
Lagringsmängd30 GB
Trafikmängd200 GB
Pris118 kr/mån

Hemsida 24 E-butik

Här hittar vi det bästa valet. Numera är det ett obegränsat antal produkter som gäller, samtidigt som den tillåtna lagringsmängden samt trafikmängden är tillräckliga för att driva även större e-butiker.

Utöver detta tillkommer också ett gäng extra valmöjligheter när det kommer till kassa-sidan, som nu också kan erbjuda både Klarna Checkout- samt PayPal-betalningar.

FaktaInfo
Saluförda produkterObegränsat
BetalningsalternativKortbetalning, Payson, faktura, Paypal och Klarna
Lagringsmängd60 GB
Trafikmängd300 GB
Pris174 kr/mån

Övriga valmöjligheter

Hos Hemsida 24 är det bara webbhotellspaket som gäller, vi hittar med andra ord inga VPS-paket eller dedikerade servrar. Men det gör förstås ingenting då det är helhetslösningen som gör att Hemsida 24 glänser lite extra.

3. Egensajt

Egensajt logo
Från
29 kr
Så tycker vi
Specifikationer
  Daglig backup
  Billiga domännamn
  Support på svenska
  Bra sidbyggare
  Kostnadsfritt SSL-certifikat
  Obegränsat med e-postadresser
  Ingenting
Kontrollpanel
Egenutvecklad
Säljer domännamn
Ja
Sidbyggare
Ingår
Backup
Ja (dagligen)
Support på svenska
Ja (via e-post)
Antal e-postadresser som tillåts
Obegränsat
Antal webbsidor som tillåts
Obegränsat
SSL-Certifikat
Ingår (Let's Encrypt)

Egensajt är ett relativt litet, men unikt svenskt webbhotell. Här betalar vi bara för det vi använder, men för de som har svårt att bestämma sig finns också två färdigpaketerade lösningar att tillgå; Standard Resurser och Extra Resurser.

Hostingföretaget bör passa som handen i handsken för webbsideägare med mindre sajter, eller egentligen alla som inte vill betala för mer resurser än vad de behöver i dagsläget. Då många kunder ibland köper på sig lite väl stora webbhotellspaket är den ökade flexibiliteten väldigt tacksam.

I samtliga paket ingår daglig backup, support och ett obegränsat antal webbsajter samt e-postadresser. Men då utrymmet är lite mer begränsat i de lite enklare paketen kan ni inte lassa in hur många sajter som helst och hoppas på det bästa.

Egensajt Standard resurser

I det mest avskalade paketet är lagrings- och trafikmängden inget att hoppa i taket över. Men samtidigt är prisnivån bra, och i korthet bör detta paket räcka fint för en mindre WordPress-blogg.

FaktaInfo
Lagring2 GB
Trafikmängd1 GB
Pris29 kr/mån

Egensajt Extra resurser

Det mest påkostade färdigifyllda paketet står Extra resurser för. Här får både lagrings- och trafikmängden sig en skjuts i rätt riktning – samtidigt som priset bara ökar marginellt.

FaktaInfo
Lagring5 GB
Trafikmängd2 GB
Pris59 kr/mån

Egensajt Anpassade resurser

Som namnet vittnar om kan vi här anpassa i princip allt. Om ni skulle ha svårt att bestämma er – hör gärna av er till supporten, berätta vilket behov ni har – sen är det bara att tuta och köra.

egensajt-valbart-verktyg-för-webbhotellslösning

FaktaInfo
LagringValfritt
TrafikmängdValfritt
PrisValfritt

Övriga valmöjligheter

Egensajt erbjuder inga VPS-lösningar eller dedikerade servrar. Men då webbhotellspaketen kan anpassas för att bli hur kraftfulla som helst bör detta inte ses som någon nackdel.

4. FS Data

FS data logo

FS Data

Billiga domännamn
Från
74,5 kr
Så tycker vi
Specifikationer
  Billiga domännamn
  Backup varje dag
  Obegränsad trafik
  Obegränsat antal e-postadresser
  Ingenting
Kontrollpanel
Egenutvecklad
Säljer domännamn: Ja
Sidbyggare
Nej
Backup
Ja (dagligen)
Support på svenska
Ja (via telefon, chatt och e-post)
Antal e-postadresser som tillåts
Obegränsat
Antal webbsidor som tillåts
Obegränsat
Trafikmängd
Obegränsad

FS Data bör ses som ett premiumalternativ som främst lämpar sig för företagskunder. Visst, privatpersoner kan också teckna sig för en webbhotellslösning, men då prisnivån lätt sticker iväg ganska fort är Miss Hosting förmodligen ett bättre val för kunder med lite enklare krav.

Med detta sagt är FS Datas hostingpaket värda varenda krona för alla som har krav utöver det vanliga, och dessutom är det billigaste webbhotellspaketet, Premium, kraftigt rabatterat.

Redan från start är det riktigt schyssta villkor som gäller. En sidbyggare ingår i samtliga abonnemang, och antalet webbsidor, e-postadresser samt trafikmängden är helt obegränsade.

detta-ingår-i-fs-data-paketet

Utöver detta ingår också SSL-certifikat i samtliga webbhotellspaket – vilket i mina ögon borde vara branschstandard.

I de enklare paketen är det Let’s Encrypt-varianter som ingår, och när det kommer till den mest påkostade varianten ingår ett Comodo-certifikat.

Skillnaden certifikatstyperna emellan går vi igenom lite längre ner i artikeln, men i korthet duger Let’s Encrypt-certifikaten hur bra som helst.

FS Data Webbhotell Premium

Det enklaste paketet passar utmärkt för mindre projekt, och i bästa fall kan uppemot tio mindre till mellanstora sajter drivas helt utan problem.

FaktaInfo
Lagring20 GB
MySQL-databaser10 st
Pris74.5 kr/mån

FS Data Webbhotell Pro

FS Datas mellanstora webbhotellspaket passar bäst för mer välbesökta sajter, vilket den ökade lagringsmängden samt prestandan försäkrar.

FaktaInfo
Lagring40 GB
MySQL-databaser50 st
Pris289 kr/mån

FS Data Webbhotell Platinum

I det mest påkostade paketet höjs prestandan rejält, men så även priset. Här ingår också ett Comodo Standard-certifikat.

FaktaInfo
Lagring200 GB
MySQL-databaser100 st
Comodo StandardSSL-kryptering
Pris995 kr/mån

Övriga valmöjligheter

För de som växt ur sina webbhotellspaket erbjuder FS Data dedikerade servrar från 385 kronor i månaden samt VPS-alternativ från 199 kronor i månaden.

5. Inleed

Inleed logo

InleedFungerar med LiteSpeed!

Kostnadsfritt SSL-certifikat
Från
19 kr
Så tycker vi
Specifikationer
  Kostnadsfritt SSL-certifikat
  Kostnadsfri backup varje dag
  Sidbyggare inkluderas
  Stöd för Litespeed
  Snabba webbservrar
  Ingen pengarna tillbaka-garanti
Kontrollpanel
DirectAdmin
Säljer domännamn
Ja
Sidbyggare
Ingår
Backup
Ja (dagligen)
Support på svenska
Ja (via e-post, telefon och Skype-chatt)
Antal webbsidor som tillåts
Obegränsat
SSL-Certifikat
Ingår (Let's Encrypt)
Pengarna tillbaka-garanti
Nej

Inleed är ett mellanstort och helsvenskt hostingföretag som ägs av Yelles AB, som i sin tur har funnits med sedan 2006. Vid skrivande stund förfogar företaget över två serverhallar, en i Falun och en i Tällberg.

De billigaste paketen, dvs. Standard och Special, borde räcka fint åt nästan alla. Det mest påkostade paketet är i sin tur riktat åt e-handlare samt kunder som driver lite tyngre, och/eller mer välbesökta sajter.

Utöver detta ingår även SSL-kryptering från start, oavsett abonnemang, och om vi tar hänsyn till vad som erbjuds kontra prisnivån är Inleed ett riktigt starkt alternativ.

Hos Inleed är det kontrollpanels-lösningen DirectAdmin som gäller, inte Cpanel. Företaget säljer också domännamn till bra priser och tar dagligen en fräsch backup på samtliga sajter ni förfogar över. I övrigt håller telefonsupporten öppet till 21 varje dag, inklusive helger – vilket bör ses som unikt. På övriga tider är det support via e-post eller webbformulär som gäller.

driftinformation-för-inleed
Aktuell driftinformation visas alltid – transparensen är med andra ord stor..

Antalet webbsajter som tillåts är även det obegränsat, men då den trafikmängd som ingår i de lite billigare paketen inte är särskilt tilltagen kan det ibland vara läge att uppgradera sitt webbhotellspaket rätt omgående.

Inleed Standard

Som ni ser nedan är lagringskapaciteten samt trafikmängden relativt begränsade i instegspaketet. Standard borde dock duga finfint för en mindre till mellanstor blogg – men det är förmodligen inte svårt att växa ur standardpaketet så fort sajten börjat växa lite grann.

Till Inleeds försvar är åtminstone prisnivån human. 19 kr/mån är inte blödigt med tanke på allt som ingår.

FaktaInfo
Lagring2 GB
Trafikmängd50 GB/mån
Pris19 kr/mån

Inleed Special

I mellan-varianten har både lagringsutrymmet samt trafikmängden fått sig en rejäl skjuts i rätt riktning – vilket innebär att ett par mellanstora sajter får plats utan några som helst problem.

FaktaInfo
Lagring10 GB
Trafikmängd250 GB/mån
Pris29 kr/mån

Inleed Återförsäljare

I det mest påkostade paketet ingår 50 GB lagring, och utöver detta fördubblas även den tillåtna trafikmängden flera gånger om.

De mer kraftfulla specifikationerna gör att både företagsanvändare samt större privatkunder borde kunna känna sig nöjda med den prestanda som erbjuds.

FaktaInfo
Lagring50 GB
Trafikmängd2.000 GB/mån
Pris99 kr/mån

Övriga valmöjligheter

Inleed erbjuder VPS-paket från 199 kr/mån och dedikerade servrar från 499 kr/mån. Dessa alternativ bör passa utmärkt för kunder vars sajter blivit så pass stora att de inte längre kan drivas på vanliga webbhotell.

6. Stable Host

Stable host logo

Stable Host

Obegränsad lagring
Från
14.5 kr
Så tycker vi
Specifikationer
  Obegränsad lagring
  Skydd mot DDoS-attacker
  Utmärkt sidbyggare
  Obegränsad trafik
  SSL-kryptering kostar extra
Kontrollpanel
Cpanel
Säljer domännamn
Ja
Sidbyggare
Ja (ingår)
Antal tillåtna webbsidor
Obegränsat
Lagringsutrymme
Obegränsat
Trafikmängd
Obegränsad
DDOS-skydd
Ja
SSL-kryptering
Tillval (från 39 kr/mån)

Stable Host började sin resa år 2009, och sedan har det rullat på som bara den. Företaget har med andra ord växt stadigt, vilket hostingbolagen endast gör om kunderna blir nöjda – och det är de bevisligen.

Sammanlagt är det tre webbhotellspaket som gäller; Nybörjare, Pro och Platinum. Lagrings- samt trafikmängden är alltid obegränsade, vilket är ett stort plus. Vi klarar oss dessutom billigt undan rent prismässigt – som ni kommer att märka nedan.

Stable Host Nybörjare

Nybörjarpaketet är i korta drag sparsmakat, men billigt. En enklare WordPress-blogg får plats utan problem, men inte mycket mer.

FaktaInfo
Antal webbsidor som tillåts1 st
TelefonsupportNej
Återställning av hackade webbsajterNej
Pris14.5 kr/mån

Stable Host Starter

Här höjs prisnivån ett hack, samtidigt som antalet tillåtna webbsajter blir obegränsat. Starter-varianten är ett bra val för kunder som ämnar driva uppemot ett tiotal mindre webbsajter, eller någon enstaka tyngre sajt.

FaktaInfo
Antal webbsidor som tillåtsObegränsat
TelefonsupportNej
Återställning av hackade webbsajterNej
Pris34.5 kr/mån

Stable Host Platinum

I det mest påkostade paketet ingår precis allt: Telefonsupport på svenska, återställning av hackade webbsajter samt mycket mer. Det kostar förvisso en rejäl hacka, men kräsna kunder med många och/eller välbesökta webbsajter tycker säkert att extrakostnaden inte är särskilt blödig.

FaktaInfo
Antal webbsidor som tillåtsObegränsat
TelefonsupportJa
Återställning av hackade webbsajterJa
Pris257 kr/mån

Övriga valmöjligheter

Stable Host erbjuder både VPS-lösningar samt dedikerade servrar. Som vanligt är webbhotellspaketen mest prisvärda, men om ni väl växer ur dessa kan det förstås vara skönt att ha fler valmöjligheter.

7. One.com

One.com logo
Från
20 kr
Så tycker vi
Specifikationer
  Utmärkt sidbyggare
  Obegränsad trafik
  SSL-certifikat inkluderas
  Kostnadsfri backup varje dag
  Obegränsat antal e-postadresser
  Ingenting
Kontrollpanel
Egenutvecklad
Säljer domännamn
Ja
Sidbyggare
Ingår
Backup
Ja (dagligen)
Support på svenska
Ja (via e-post)
Antal e-postadresser som tillåts
Obegränsat
Trafikmängd
Obegränsad
SSL-Certifikat
Ingår (Let's Encrypt)

One.com har gjort sig kända som en populär lågprisleverantör som främst riktar in sig mot privatpersoner.

Sammanlagt erbjuds två typer av webbhotellslösningar, som båda är bra prissatta. I korthet verkar också majoriteten av kunderna nöjda – även om det finns ett fåtal som klagar på att kundservice-gänget inte gör vad de ska. Men men, de som är missnöjda skriker oftast högst, och som jag påpekade tidigare är nästan alla toknöjda.

I övrigt kan prisalternativen ses som lite krångliga. Detta då det är svårt att tyda vad merkostnaden landar på för kunder som vill kunna driva mer än en webbsida på samma webbhotellskonto.

One.com erbjuder även en egenutvecklad kontrollpanels-lösning, och utöver detta är trafikmängden obegränsad, regelbundna backups tas och SSL-certifikat ingår som standard.

One.com Starter

Det lite mer sparsmakade Starter-paketet bjussar på allt som behövs för att driva en liten till medelstor sajt, men inte mycket mer än så.

FaktaInfo
Lagring50 GB
Antal tillåtna webbsidor1 st
Antal MySQL-databaser
1 st
Pris20 kr/mån

One.com Professionell Plus

Hostingföretagets mer påkostade Professional Plus-paket går loss för bara 30 kr/mån, och då är det betydligt mer generösa villkor som gäller jämfört med instegspaketet.

FaktaInfo
Lagring200 GB
Antal tillåtna webbsidor1 st (plats för fler kan köpas till)
Antal MySQL-databaser
Obegränsat
Pris28 kr/mån

One.com WordPress Premium

One.com erbjuder också ett webbhotellspaket som är nischat gentemot WordPress-användare. Här ingår bland annat en testmiljö där webbutvecklare kan ta ut svängarna lite, samt lite mer lagringsutrymme – som ni ser nedan.

FaktaInfo
Lagring500 GB
Antal tillåtna webbsidor1 st (plats för fler kan köpas till)
Antal MySQL-databaser
Obegränsat
Pris73.5 kr/mån

Övriga valmöjligheter

Inga VPS-alternativ eller dedikerade servrar finns att tillgå hos One.com. Men då företaget främst vänder sig mot privatkunder bör detta inte ses som någon dealbreaker.

Svar på vanliga frågor om webbhotell

👨‍💻 Vad är ett webbhotell?

Ett webbhotell är i enkla ordalag ett företag som erbjuder plats på en offentlig webbserver, vilket innebär att vi kan ladda upp våra webbsidor, och allt innehåll, på ett och samma ställe.

Det finns även företag som erbjuder gratis webbhotell, men dessa rekommenderas långtifrån alltid då det ofta finns en eller flera hakar i deras respektive erbjudanden.

Vissa gratisleverantörer lägger beslag på alla annonsintäkter, använder din sajt för skumma ändamål och annat trams. Utöver detta är i princip alla gratisalternativ vansinnigt prestandafattiga – vilket knappast kan ses som någon fördel.

Det bästa är att betala för sig. Då för vi dessutom tillgång till kundsupport, bra prestanda, regelbunden säkerhetskopiering samt mycket mer. Utöver detta kan vi också fixa till mer professionella e-postadresser likt [email protected] – vilket ger ett lite mer seriöst intryck.

För att tillägga är ett webbhotell synonymt med ett hostingbolag/hostingföretag – för att förhindra eventuell språkförbistring.

👨‍💻 Varför är webbhotell så pass populära?

Den främsta anledningen till att webbhotells-lösningarna är så pass populära beror främst på de låga prisnivåerna. När ni tecknar er för ett webbhotells-paket delar ni resurser, och så även kostnader, med andra webbsideägare.

Detta innebär att prisnivån kan hållas nere samtidigt som prestandan kan hållas på en bra eller mycket bra nivå.

👨‍💻 Hur ofta kraschar och krånglar webbhotell?

I regel är det en upptid på 99.9% som gäller, något annat vore helt otänkbart. Webbhotell som ligger nere för ofta sorteras bort automatiskt och brukar i regel försvinna ganska fort från marknaden.

Samtliga alternativ som anges ovan erbjuder en upptid på minst 99.9% – med undantag för planerat underhåll vill säga.

👨‍💻 Vad är Cpanel?

Cpanel är en mycket omtyckt kontrollpanel som används av majoriteten av hostingbolagen. Programmet är lätt att lära sig och dessutom helt webbaserat, vilket innebär att vi kan komma åt det från alla uppkopplade enheter med webbläsarstöd.

cpanel-gränssnitt

Tack vare att verktyget är så pass populärt finns det mängder av guider att tillgå på tex. Youtube. En enkel googling på Cpanel följt av ”change password”,”change language” eller ”install WordPress” ger hur många bra och informationsrika träffar som helst.

Tips: Använd gärna engelska som standardspråk i Cpanel – då blir det enklare att få hjälp online.

👨‍💻 Hur stort lagringsutrymme behövs?

Ett vanligt misstag som nyinvigda gör är att välja ett alltför påkostat webbhotellspaket. I regel räcker omkring 2 GB lagringsutrymme långt för en liten till medelstor WordPress-blogg.

Ett tema väger ofta in på några tiotal megabyte, och många av tilläggen hamnar på likvärdiga nivåer.

Den värsta boven i dramat är bilderna. Artikelbilder som inte komprimeras eller komprimeras på ett felaktigt sätt tar enormt stor plats. Somliga WordPress-teman delar dessutom upp artikelbilderna i ett tiotal olika format för att dessa ska kunna visas på ett naturligt sätt.

Rent designmässigt är detta hur bra som helst – men om ni inte komprimerat bilderna på ett korrekt sätt sticker lagringsmängden iväg fort som attan.

I korthet bör ni kunna räkna med att 2 GB räcker långt för en enskild sajt. Webb-butiker kräver i sin tur betydligt mer – både i lagringsväg (produktbilderna tar ofta stor plats) samt i råprestanda.

👨‍💻 Hur stor trafikmängd behövs?

I regel räcker 20 till 50 GB väldigt långt, och om det är en mindre webbsajt som ska drivas klarar ni er på betydligt mindre än så. Och igen – om trafikmängden inte skulle räcka är hostingföretaget ofta väldigt snabba med att påpeka detta.

👨‍💻 Ska webbhotellet driftas i Linux eller Windows?

I korta drag spelar detta ingen större roll. WordPress, som i sin tur är baserat på PHP, kan drivas i både Linux- samt Windows-miljöer. Ett fåtal .NET- samt ASP-appar kräver dock en Windows-miljö, men att ett webbhotell som driftas i Linux inte skulle räcka till är mycket ovanligt.

För att förtydliga läget spelar det ingen roll vilket operativsystem som du själv använder dig av. Det operativsystem som webbhotellet kör på påverkar endast den driftade webbsidan; dvs. inloggningsalternativ, möjligheten att arbeta via kommandotolken med mera.

👨‍💻 Vad är ett SSL-certifikat, och måste dessa användas?

Ett SSL-certifikat gör att samtliga besökare, och även du som webbsideägare, skyddas mot en stor mängd sårbarheter. SSL-skyddade sajter innehåller https (inte som annars – bara http), och i många webbläsare ser ni även ett hänglås när ni besöker SSL-skyddade sajter.

Att skydda sin webbsida via SSL-kryptering är ett måste. Google straffar ickekrypterade webbsajter obarmhärtigt, och beskriver samtliga av dessa som opålitliga – vilket de faktiskt är.

👨‍💻 Vad är skillnaden mellan Maria-databaser och MySQL-databaser?

I korthet är Maria-databaserna lite av en nymodighet som bygger på en öppen källkod, medans det är databasjätten Oracle som basar över MySQL-varianterna. MySQL-databaserna är även mer välkända och utbredda, och Maria-databaserna är i lite av ett utvecklingsskede.

Båda av dessa är dock ursäkra samt stabila – och det spelar ingen större roll vilken av dessa ni väljer att använda er av.

👨‍💻 Kan ett Let’s Encrypt-certifikat hålla sajten säker?

Let’s Encrypt är ett säkert och fullgott SSL-alternativ med öppen källkod, men det finns samtidigt ett antal mer avancerade alternativ att välja på. Premiumvarianter såsom Comodo behöver inte förnyas lika ofta och vissa (men långtifrån alla) anser att dessa erbjuder bättre skydd.

lets-encrypt-marknadsföringsmaterial

Men samtidigt är Let’s Encrypt fullt tillräckligt för i princip alla. Vissa hostingföretag har dessutom kört rena smutskastningskampanjer för att få folk att betala för premiumcertifikat, vilket är rent förkastligt.

I korthet är Let’s Encrypt både säkert och lätthanterligt – och ett bra val för alla som inte har extremt höga krav.

👨‍💻 Vad är en dedikerad server?

En dedikerad serverlösning innebär att du som kund hyr en server av ett hostingföretag. Tack vare detta isoleras samtliga av dina sidor från övriga kunder, samtidigt som prestandan ni får ta del av ofta springer varv runt diverse webbhotellslösningar.

En dedikerad server-lösning är dock överkurs för nästan alla privatkunder, i synnerhet med tanke på den väldigt saltade månadskostnaden.

👨‍💻 Vad är en VPS-server?

En VPS-server är lite av ett mellanting till ett webbhotell och en dedikerad server. Här delas en fysisk server upp och blir till ett antal virtuella sådana.

Dessa kan också hållas isolerade från varandra, vilket innebär att säkerhetsläget ser lite bättre ut jämfört med många av webbhotellslösningarna.

Prisnivån är förvisso ofta ganska hög, och en webbhotellslösning är nästan alltid det mest prisvärda samt logiska valet.

👨‍💻 Vad behövs för att skapa och lägga upp en egen webbsida?

Här tjongar vi till med ett litet exempel. Kalle är fascinerad av spelkulor och vill blogga om dessa. Då behövs både ett domännamn samt ett webbhotellspaket.

Kalle går in på Misshosting.se – kikar om kalleskulor.se är ledigt – och slår till.

misshosting-köpa-domän

När domänen väl är köpt måste ett webbhotellspaket köpas in. Då Miss Hosting bjussar på domänavgiften för det första året tillkommer endast abonnemangskostnaden för webbhotellet – som inte är särskilt blödig.

Efter att denna är betald får ni tillgång till Cpanel – och väl där tar det inte många minuter att komma igång med WordPress.

installera-wordpress

Utöver detta är det också en bra idé att bekanta sig med kundsidorna. Där dimper bland annat nya fakturor in, och på samma ställe går det även att hantera samtliga sajter som ni basar över.

kontrollpanel-miss-hosting

👨‍💻 Är det svårt att öppna en e-butik?

Nej, det går finfint via tex. WordPress samt WooCommerce-tillägget. WooCommerce är en av världens mest populära e-handelsplattformar, och funkar utmärkt tillsammans med WordPress.

WooCommerce är helt gratis och det tar inte många minuter att komma igång. Via några enkla knapptryck kan tex. fraktsätt, kassa-sidor (med betalsätt), produktsidor och mer läggas till.

Och om ni har svårt att komma igång finns det dessutom drösvis med guider på Youtube som beskriver hur samtliga funktioner fungerar från scratch.

woocommerce

En e-butik ställer även mer krav på det webbhotell ni använder er av. PHP-minnet bör vara väl tilltaget – och ett stort antal MySQL-databaser bör erbjudas. Men i korthet bör alla enterprise- samt företagspaket duga hur bra som helst.

Om ni vill slippa WordPress och WooCommerce kan förstås även Heymo eller Hemsida24 vara bra val.

Inlärningskurvan blir då inte lika brant, och allt som allt kan det vara en extra trygghet att vara kund hos ett hostingbolag som bara fokuserar på en sak – dvs. e-butikslösningar.

👨‍💻 Är det svårt att byta webbhotell?

Det är inte jätteenkelt, men särskilt svårt är det inte heller. Om det är WordPress som gäller måste ni flytta databaser, filer samt e-postkonton från det gamla webbhotellet till det nya. Har ni tur ingår flytthjälp utan extra kostnad – men det är tyvärr ganska ovanligt.

Om ni inte är experter får ni i regel räkna med en viss nertid medans bytet sker. Men om det är en större och välbesökt sajt som ska maka på sig ser ofta hostingföretaget till att nertiden minimeras – eller i bästa fall uteblir helt.

👨‍💻 Vilka kriterier har använts för att utse de bästa webbhotellen?

Att ta reda på vilket webbhotell som presterar bäst är en svår historia. Jag har själv använt mig av tre alternativ som ni hittar i topplistan ovan. För min del är det numera Miss Hosting som gäller – och det valet har jag inte ångrat en sekund.

I övrigt har jag kikat på recensioner på bland annat Reco.se samt Trustpilot.se – där kunderna själva får säga sitt. Jag har även vänt mig till bekanta som arbetar inom webmaster-svängen, för att kunna ta del av deras erfarenheter och tips.

Kortfattat har följande kriterier spelat mest roll:

 • Pris kontra prestanda
 • Kundnöjdhet samt omdömen online
 • Personliga erfarenheter
Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN