Meny

IFPI: Piratkopieringen av musik minskar

Lobbyorganisationen IFPI har släppt en ny rapport som visar på att fler och fler lyssnar på musik, men att att den illegala fildelningen av samma material minskat rejält. Piratkopieringen ses dock fortfarande som ett stort hot, om än ett något mindre sådant än tidigare.

Förra året beskrev omkring 38% av alla internetanvändare sig som musikpirater. Samma siffra har numera minskat till 27%, vilket IFPI ser som en stor vinst. Och anledningarna till att så är fallet beskriver organisationen enligt följande:

Antalet streamripping-tjänster, det vill säga sajter där användarna kan konvertera om musikvideor från exempelvis Youtube till Mp3-format, har minskat rejält. Upphovsrättslobbyn har dessutom lagt en större tunna krut på att sätta press på sökmotorer, främst Google och Bing, för att piratkopierade musikstycken aldrig ska visas bland sökresultaten – och detta har gett effekt. Vid den årliga rapporten nämns inte sökmotorer överhuvudtaget, vilket bör innebära att IFPIs ständiga piska har ”gjort nytta”.

De lagliga musiktjänsterna får också stå i rampljuset en hel del. Men Spotify, Apple Music och övriga streamingaktörers eventuella (självklara?) bidragande till minskningen tas inte upp i stor detalj. Istället fokuseras det på (enligt mig) irrelevanta saker såsom hur vi lyssnar musik (se bild) samt samt vilken musikgenre som är mest populär (det är pop). Musikbranschens förmåga att anpassa sig efter kundernas behov kunde ha problematiserats på ett bättre sätt.

lyssna-på-musik-ifpi

Men men, genom att IFPI visar att deras insatser gett effekt kan de förmodligen hytta med den stora förbudssläggan ytterligare ett tag. Och effekten av denna är omdebatterad – även om IFPI-gänget hävdar det motsatta.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN