Meny

Fyra svenska operatörer har kommenterat LEK – den nya massövervakningslagen

För bara några dagar sedan, den 1 oktober, trädde LEK – eller den nya datalagringslagen i kraft. Densamma innebär att alla inhemska tele- och internetoperatörer tvingas lagra kunddata mellan sex till tio månader beroende på datatyp, oavsett om kunden i fråga är misstänkt för ett brott eller inte.

För att kunna få en bättre bild över hur några av de största inhemska operatörerna; Telia, Tele 2, Telenor och Bahnhof ställer sig har Sweclockers valt att ta ett snack med representanter från dem alla.

Joel Ibson, kommunikationsansvarig på Tele2, menar att den nya lagen har uppenbara brister, men samtidigt är bättre utformad än tidigare likvärdiga förslag som regeringen kommit släpandes med.

Mikko Viitala, som är presschef för Telenor, sa att den nya lagen kan vara så pass illa utformad att den står i konflikt med det tidigare förslaget, som i sin tur underkändes av EU-domstolen.

Inger Gunterberg, kommunikationsansvarig på Telia, anser att LEK, som massövervakningslagen heter officiellt, värnar om kundernas integritet på ett bättre sätt. Hon menar även att lagen kan stå i konflikt med EU-domstolens tidigare ställningstagande, men säger också att det är långtifrån säkert att så är fallet.

Jon Karlung, vd på Bahnhof, menar att LEK är minst sagt dåligt utformad och i korthet är rent rättsosäker. Men även om företaget han basar över måste samarbeta med de ”brottsförebyggande instanserna” (tex. Polis, tull och skatteverket) förtydligar han att lagen aldrig kommer att få utnyttjas för att ligga till grund vid civilrättsliga mål. Det vill säga de mål där diverse upphovsrättstroll samt skumma advokatbyråer pressar ut misstänkta fildelare på pengar.

Karlung sa också att en överklagan med största sannolikhet blir aktuell:

Vi kommer att överklaga eftersom den ”nya” lagen fortsätter att strida mot EU-rätten. Hur vi ska överklaga återstår att se, men vi har inte lagt oss platt och accepterat den här övervakningen. Vi kommer att ta striden för våra kunder och deras rätt till att inte bli övervakade på internet.

Nåväl. Då lagen bara varit införd i en knapp vecka är det svårt att utvärdera konsekvenserna av densamma. Kommer Bahnhof stå fast vid sitt löfte om att överklaga? Kommer de övriga operatörerna fortsätta sina (påtvingade) samarbeten med upphovsrättsmaffian? Det och mycket annat får framtiden utvisa.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN