Meny

Google bötfälls i Ryssland – ska ha censurerat sökträffar

Rysslands regering gav sig på VPN-tjänsterna för någon månad sedan, och nu är det återigen Googles tur att grillas – vilket verkar vara något av en årlig tradition. Den ryska kommunikationsmyndigheten Roskomnadzor straffar Google med en böteslapp på motsvarande 100.000 kronor på grund av att sökjätten inte ska ha filtrerat sökresultaten enligt regeringens önskemål.

Samma kommunikationsmyndighet har enligt Rferl tagit fram en ”svart lista” innehållandes ett gäng bannlysta internetsajter som inte får besökas av den ryska befolkningen. Google vägrar i sin tur att censurera – och då blir det böter som väntar. Det totala bötesbeloppet uppgår till omkring 700.000 rubel, vilket motsvarar cirka 100.000 kronor. Även förra året blev teknikjätten bestraffade för exakt samma ”övertramp”. Då motsvarade böterna dock bara 75.000 kronor. Och då Googles moderföretag Alphabet i sin tur tjänade omkring 100 miljarder kronor förra året behöver ledningen förmodligen inte leva på fisksoppa och vita bönor trots böterna.

Det är samtidigt en skrämmande utveckling som sker i Ryssland, vilken i stort påminner om Kinas internetcensur, som är i princip total. Vem vet – om bara några år kanske vi får säga hej till en ”Great Firewall of Russia?”

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN