Meny

Här listas de bästa torrentklienterna (som är gratis)

När många tänker på Bittorrent-teknik är det oftast piratkopiering som ploppar upp i huvudet, men det är inte bara denna ädla hobby samma tekniska lösning används till. Med denna teknik kan vi i korthet dela stora filer snabbt och säkert, vilket är några av de största anledningarna till att Bittorent-tekniken är så pass populär som den är idag. Microsoft, Google och Sony är tre exempel på stora teknikdrakar som använder sig av Bittorent-teknik dagligen.

Är det lagligt att ladda ner torrenter?

Absolut, det går hur bra som helst – men om ni laddar ner upphovsrättsskyddat material kan det bli problem. Detta då både vår regering (FRA) samt våra internetoperatörer övervakar allt vi gör på nätet i realtid.

Det finns även en ökad risk att bli hackad när vi tankar ner filer via Bittorrent-protokollet. Detta då våra IP-adresser därmed blir tillgängliga för alla som laddar ner samma torrent.

Ett bra sätt för att lösa båda av dessa problem är att skaffa en VPN-tjänst. På så sätt byts våra riktiga IP-nummer ut för att istället ersättas av anonyma sådana som VPN-aktören förfogar över. Med den informationen kan vare sig hackers eller övriga övervakare göra ett jota – vilket är helt underbart.

Läs mer: Här listas de bästa VPN-tjänsterna för torrenting

De fem bästa torrentklienterna

Nu är det färdigsnackat, och samtidigt hög tid för att presentera världens bästa torrentklienter. Samtliga alternativ som listas är helt gratis och fungerar utmärkt – samma sak kan vi för övrigt inte säga om de VPN-tjänster som inte tar betalt för sig.

Men men, även om samtliga torrentklienter fungerar som de ska kan långtifrån alla rekommenderas, som ni märker nedan.

#1 qBittorrent: Det solklara förstavalet

qbittorent-gränssnitt-1

För en herrans massa år sedan var det uTorrent som regerade i Bittorrent-sammanhang, men så är det inte längre. I takt med att uTorrent fylldes med annonser, oönskad programvara och annat skräp seglade qBittorent upp som en värdig utmanare. För varje år som gått har qBittorrent-klienten dessutom blivit mer och mer mångsidig samt stabil, och i nuläget är det ingen som kan sno förstaplatsen från denna klient.

Torrentklienten är lätt att installera, gränssnittet är rent och fint och det går även bra att ladda ner diverse tredjepartstillägg. qBittorent kör dessutom med öppen källkod, vilket innebär att programmet regelbundet kontrolleras med hjälp av ett gäng frivilliga utvecklare som ser till att inget fuffens pågår bakom kulisserna. Någon reklam stöter vi heller aldrig på – vilket är hur skönt som helst.

qBittorrent finns att ladda ner för bland annat Windows, Mac, Linux samt många fler plattformar. I korta drag – om det är en enkel och lättviktig torrentklient ni är ute efter är qBittorrent det absolut bästa valet.

Rekommenderas qBittorent?

Ja. qBittorent rekommenderas för alla – oavsett om ni är nybörjare eller avancerade användare.

#2 Deluge: Enkel och kraftfull

deluge-bittorrent-app

Precis efter att Deluge installerats och vi för första gången startar upp programmet möts vi av ett mycket enkelt gränssnitt. Då är det lätt att utbrista: Wow – var det allt? Men men, även om utseendet är något enkelt är torrentklienten kraftfull som bara den. Det går även finfint att ladda ner diverse tillägg som gör klienten än mer mångsidig samt kraftfull.

Själva idén med Deluge är att vi får lite av ett tomt skal som vi därefter anpassar efter vårat eget tycke och smak. Torrentklienten är dessutom helt reklamfri – vilket inte är fel det heller. I korthet är Deluge en av världens bästa torrentklienter, som bara befinner sig snäppet bakom listettan, qBittorent.

Deluge finns tillgänglig för Windows, Mac, Linux samt Unix.

Rekommenderas Deluge?

Ja. Deluge är en mångsidig, stabil och lättviktig torrentklient som bör passa de allra flesta.

#3 Vuze: Bra torrentklient med för mycket reklam och adware

vuze-bittorrent-klient

Vuze, som tidigare hette Azereus, basar över en vansinnigt kraftfull och mångsidig bittorrent-klient. Sammanlagt finns det två versioner att välja på: Den lite sparsmakade Vuze Leap samt den maxade versionen vid namn Vuze Plus.

Båda av dessa fungerar hur bra som helst, men plus-varianten innehåller samtidigt lite mer trevliga extrafunktioner. Där ingår bland annat ett inbyggt virusskydd samt möjligheten att förhandsgranska filer, vilket inte är dumt. Vid skrivande stund får vi pynta omkring 100 kronor för det första året samt 300 kronor per år om vi vill fortsätta med att betala för oss.

I mina ögon är det aldrig en bra idé att betala för en bittorrent-klient, men för storanvändare som kanske inte har tid eller ork att pilleriplocka bland tilläggsappar och inställningsval kan plusvarianten trots allt vara någonting att ha.

Vuze finns tillgängligt för Windows, Mac, Android samt Chrome-webbläsare.

Rekommenderas Vuze?

Nej. Vuze innehåller lite väl mycket reklam för min smak. Programmet försöker även installera diverse oönskat trams – och även om ni tackar nej till alla tänkbara adware-program installeras struntprogrammet WebDiscover i vilket fall. Detta program lägger sig längst upp på skärmen, är enbart ivägen och tillför absolut ingenting – förutom ilska. I korthet: Håll er borta från Vuze.

#4 BitTorrent: Skräpprogram och reklam förstör användarupplevelsen

bittorrent-torrent-app

BitTorrent-gänget, som basar över själva bittorrent-tekniken, har svarvat ihop en egen torrentklient, och denna fungerar hur bra som helst. Samma organisation äger även uTorrent, vilket innebär att dessa två appar är väldigt lika varandra. Hur som helst är Bittorrent-appen något mer lättnavigerad. Det går även fint att ladda ner torrentfiler direkt via webbläsaren – vilket kan vara trevligt för avancerade användare.

BitTorrent är också mer välkommen på diverse privata torrentsajter – jämfört med uTorrent vill säga, som i sin tur knappast vinner några popularitetspriser på dessa ställen.

Torrentklienten går för närvarande att ladda ner på Windows, Mac, Linux samt Android.

Läs mer: Här listas de bästa torrentsajterna

Rekommenderas BitTorrent?

Nej. BitTorrent är en resurssnål och lättnavigerad rackare som samtidigt inte kan samtidigt inte mäta sig med ettan och tvåan på listan, qBittorent samt Deluge. Utöver detta försöker BitTorrent även installera diverse oönskade program vid installationsprocessen, vilket är ett solklart minus. Reklamen blir dessutom riktigt störande efter en stunds användning.

#5 uTorrent: En gammal klenod som inte håller måttet

utorrent-bittorrent-klient

uTorrent var under en tid världens mest populära torrentklient, men den tiden är förbi sedan länge. I många ögon (inklusive mina) lever torrentklienten numera bara på sitt välkända namn, och erbjuder i sin tur ingenting unikt. Om vi inte räknar in mängder av annonser, skräpprogram samt säkerhetsproblem som unikt förstås.

uTorrent-gänget försökte år 2015 sig på konststycket att installera kryptominers på användarnas datorer. Ett tilltag som de enligt Torrentfreak fick en rejäl örfil för. Tre år senare hade diverse hackers lekstuga och kunde utan problem ta över uTorrent-användares datorer.

Men men, lättviktig samt resurssnål är klienten i alla fall, och populär är den fortfarande – konstigt nog.

uTorrent kan installeras på Windows, Mac, Linux samt Android.

Rekommenderas uTorrent?

Nej. uTorrent är en gammal klenod som borde förpassas till närmsta digitala papperskorg. Säkerhetsläget håller inte måttet och användarna behandlas allt som oftast som glorifierade mjölkkor. Utöver detta har även antalet annonser ökat markant och är numera alldeles för många – vilket har gjort gränssnittet på tok för långsamt.

Tips: Om ni trots mina varningar vill använda er av uTorrent, kika gärna in ”Pimp my uTorrent”. Tack vare detta smidiga verktyg försvinner alla annonser via ett enkelt knapptryck – för Windowsanvändare vill säga.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN