Meny

Här listas de bästa torrentklienterna (som är gratis)

När många tänker på Bittorrent-teknik är det oftast piratkopiering som ploppar upp i huvudet, men det är inte bara denna ädla hobby samma tekniska lösning används till.

Med denna teknik kan vi i korthet dela stora filer snabbt och säkert, vilket är några av de största anledningarna till att Bittorent-tekniken är så pass populär som den är idag.

Microsoft, Google och Sony är tre exempel på stora teknikdrakar som använder sig av Bittorent-teknik dagligen.

De fem bästa torrentklienterna

Nu är det färdigsnackat, och samtidigt hög tid för att presentera världens bästa torrentklienter som inte kostar några pengar.

Bästa VPN för torrenting

Cyberghost small logo 250

CyberghostMest VPN för pengarna!

4 gratismånader för nya kunder
Från
€ 2,03
9.9
Så tycker vi
Specifikationer
Cyberghost ger dig mest VPN för pengarna. Just nu inkluderas även 3 månader gratis via samtliga länkar på VPNBasen.
Recension
  4 gratismånader för nya kunder
  Värdens största servernätverk
  Världens snabbaste servernätverk
  Sparar inga känsliga loggar
  Låser upp Netflix i 15 regioner
  Program på svenska
  Säker webbläsare inkluderas
  Annonsblockerare inkluderas
  Ingenting
Pris från
€2,03 (ca. 23 kr) per månad
Fungerar med
Windows, Mac, iOS, Android och Linux
Antal samtidiga enheter
7
Anonym fildelning
Tillåts
Låser upp Netflix
Ja, i över 15 regioner inkl. USA
Policy om loggar
Inga loggar sparas
VPN-protokoll
OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Kill Switch
Ja, för alla applikationer.
Webbsida på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Program på svenska
Ja, och alla nordiska språk.
Betala med
Kreditkort, kontokort, PayPal eller Bitcoin
Pengarna tillbaka-garanti
45 dagar

Cyberghost är den bästa VPN-tjänsten för nerladdning av torrenter. Den huvudsakliga anledningen till det är att de inte sparar några känsliga loggar, vilket medför att ingen kan se vad du laddar ner på nätet. Utöver det erbjuder Cyberghost snabbast hastigheter, och det största servernätverket.

Läs mer: Så fungerar en VPN-tjänst.

Läs mer: Sveriges största test av VPN-tjänster.

1. qBittorrent: Det solklara förstavalet

qbittorent-gränssnitt-1

För en herrans massa år sedan var det uTorrent som regerade i Bittorrent-sammanhang, men så är det inte längre. I takt med att uTorrent fylldes med annonser, oönskad programvara och annat skräp seglade qBittorrent upp som en värdig utmanare.

För varje år som gått har qBittorrent-klienten dessutom blivit mer och mer mångsidig samt stabil, och i nuläget är det ingen som kan sno förstaplatsen från denna klient.

Torrentklienten är lätt att installera, gränssnittet är rent och fint och det går även bra att ladda ner diverse tredjepartstillägg. qBittorrent kör dessutom med öppen källkod, vilket innebär att programmet regelbundet kontrolleras med hjälp av ett gäng frivilliga utvecklare som ser till att inget fuffens pågår bakom kulisserna. Någon reklam stöter vi heller aldrig på – vilket är hur skönt som helst.

qBittorrent finns att ladda ner för bland annat Windows, Mac, Linux samt många fler plattformar. I korta drag – om det är en enkel och lättviktig torrentklient ni är ute efter är qBittorrent det absolut bästa valet.

Rekommenderas qBittorrent?

Ja. qBittorrent rekommenderas för alla – oavsett om ni är nybörjare eller avancerade användare.

2. Deluge: Enkel och kraftfull

deluge-bittorrent-app

Precis efter att Deluge installerats och vi för första gången startar upp programmet möts vi av ett mycket enkelt gränssnitt. Då är det lätt att utbrista: Wow – var det allt? Men men, även om utseendet är något enkelt är torrentklienten kraftfull som bara den. Det går även finfint att ladda ner diverse tillägg som gör klienten än mer mångsidig samt kraftfull.

Själva idén med Deluge är att vi får lite av ett tomt skal som vi därefter anpassar efter vårat eget tycke och smak. Torrentklienten är dessutom helt reklamfri – vilket inte är fel det heller. I korthet är Deluge en av världens bästa torrentklienter, som bara befinner sig snäppet bakom listettan, qBittorent.

Deluge finns tillgänglig för Windows, Mac, Linux samt Unix.

Rekommenderas Deluge?

Ja. Deluge är en mångsidig, stabil och lättviktig torrentklient som bör passa de allra flesta.

3. Vuze: Bra torrentklient med för mycket reklam och adware

vuze-bittorrent-klient

Vuze, som tidigare hette Azereus, basar över en vansinnigt kraftfull och mångsidig bittorrent-klient. Sammanlagt finns det två versioner att välja på: Den lite sparsmakade Vuze Leap samt den maxade versionen vid namn Vuze Plus.

Båda av dessa fungerar hur bra som helst, men plus-varianten innehåller samtidigt lite mer trevliga extrafunktioner. Där ingår bland annat ett inbyggt virusskydd samt möjligheten att förhandsgranska filer, vilket inte är dumt. Vid skrivande stund får vi pynta omkring 100 kronor för det första året samt 300 kronor per år om vi vill fortsätta med att betala för oss.

I mina ögon är det aldrig en bra idé att betala för en bittorrent-klient, men för storanvändare som kanske inte har tid eller ork att pilleriplocka bland tilläggsappar och inställningsval kan plusvarianten trots allt vara någonting att ha.

Vuze finns tillgängligt för Windows, Mac, Android samt Chrome-webbläsare.

Rekommenderas Vuze?

Nej. Vuze innehåller lite väl mycket reklam för min smak. Programmet försöker även installera diverse oönskat trams – och även om ni tackar nej till alla tänkbara adware-program installeras struntprogrammet WebDiscover i vilket fall.

Detta program lägger sig längst upp på skärmen, är enbart ivägen och tillför absolut ingenting – förutom ilska. I korthet: Håll er borta från Vuze.

4. BitTorrent: Skräpprogram och reklam förstör användarupplevelsen

bittorrent-torrent-app

BitTorrent-gänget, som basar över själva bittorrent-tekniken, har svarvat ihop en egen torrentklient, och denna fungerar hur bra som helst. Samma organisation äger även uTorrent, vilket innebär att dessa två appar är väldigt lika varandra.

Hur som helst är Bittorrent-appen något mer lättnavigerad. Det går även fint att ladda ner torrentfiler direkt via webbläsaren – vilket kan vara trevligt för avancerade användare.

BitTorrent är också mer välkommen på diverse privata torrentsajter – jämfört med uTorrent vill säga, som i sin tur knappast vinner några popularitetspriser på dessa ställen.

Torrentklienten går för närvarande att ladda ner på Windows, Mac, Linux samt Android.

Läs mer: Här listas de bästa torrentsajterna

Rekommenderas BitTorrent?

Nej. BitTorrent är en resurssnål och lättnavigerad rackare som samtidigt inte kan samtidigt inte mäta sig med ettan och tvåan på listan, qBittorent samt Deluge.

Utöver detta försöker BitTorrent även installera diverse oönskade program vid installationsprocessen, vilket är ett solklart minus. Reklamen blir dessutom riktigt störande efter en stunds användning.

5. uTorrent: En gammal klenod som inte håller måttet

utorrent-bittorrent-klient

uTorrent var under en tid världens mest populära torrentklient, men den tiden är förbi sedan länge. I många ögon (inklusive mina) lever torrentklienten numera bara på sitt välkända namn, och erbjuder i sin tur ingenting unikt. Om vi inte räknar in mängder av annonser, skräpprogram samt säkerhetsproblem som unikt förstås.

uTorrent-gänget försökte år 2015 sig på konststycket att installera kryptominers på användarnas datorer. Ett tilltag som de enligt Torrentfreak fick en rejäl örfil för. Tre år senare hade diverse hackers lekstuga och kunde utan problem ta över uTorrent-användares datorer.

Men men, lättviktig samt resurssnål är klienten i alla fall, och populär är den fortfarande – konstigt nog.

uTorrent kan installeras på Windows, Mac, Linux samt Android.

Rekommenderas uTorrent?

Nej. uTorrent är en gammal klenod som borde förpassas till närmsta digitala papperskorg. Säkerhetsläget håller inte måttet och användarna behandlas allt som oftast som glorifierade mjölkkor.

Utöver detta har även antalet annonser ökat markant och är numera alldeles för många – vilket har gjort gränssnittet på tok för långsamt.

Svar på vanligt ställda frågor

Är det lagligt att ladda ner torrenter?

Absolut, det går hur bra som helst – men om ni laddar ner upphovsrättsskyddat material kan det bli problem. Detta då både vår regering (FRA) samt våra internetoperatörer övervakar allt vi gör på nätet i realtid.

Det finns även en ökad risk att bli hackad när vi tankar ner filer via Bittorrent-protokollet. Detta då våra IP-adresser därmed blir tillgängliga för alla som laddar ner samma torrent.

Ett bra sätt för att lösa båda av dessa problem är att skaffa en VPN-tjänst. På så sätt byts våra riktiga IP-nummer ut för att istället ersättas av anonyma sådana som VPN-aktören förfogar över. Med den informationen kan vare sig hackers eller övriga övervakare göra ett jota – vilket är helt underbart.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN