Meny

Jon Karlung: Blockeringsdomen mot Telia var jävig

I mitten av oktober 2018 bestämde Patent- och marknadsdomstolen att Telia skulle blockera torrentsidan The Pirate Bay och streamingsidorna Swefilmer, Fmovies och Nyafilmer. Bahnhofs Jon Karlung menar att detta var den största blockeringsdomen som klubbats igenom mot en svensk internetoperatör, och samma man ifrågasätter via Bahnhofs nyhetsblogg om allting verkligen gick rätt till?

Det hela började i februari 2017 när Patent- och marknadsöverdomstolen beslutade att Telenor (vid den tiden Bredbandsbolaget) skulle skulle räknas som medskyldiga till upphovsrättsbrott då företaget gav deras kunder möjlighet att besöka The Pirate Bay och Swefilmer. Samma domstol menade även att det var Telenors skyldighet att blockera dessa sidor för att stävja den illegala fildelningen och streamingverksamheten. Domen blev vägledande och har lett till att flertalet andra blockeringsdomar har verkställts.

Jon Karlung säger:

”Det handlar inte bara om Telia, det påverkar alla internetoperatörer och det handlar i slutändan om informationsfrihet och rätten till fri kommunikation.

Snart har vi ett storskaligt censurmaskineri där privata intressenter får blockera allt möjligt de tycker är olämpligt.

Det åligger inte operatörerna att bedöma vad som är olagligt, det måste finnas en myndighet som tar sig an den olagliga verksamheten.

En blockering på det sätt som PMD föreslår är bara att stänga en fil på en motorväg av hundratusentals filer, trafiken hittar nya vägar och fortsätter ändå”

I maj 2018 menade Jon och Bahnhof att många av Patent- och marknadsdomstolens beslutsfattare inte var opartiska och att domarna därmed var jäviga. Ett flertal av beslutsfattarna var enligt samma källa involverad i skapandet av lagstiftningen som nu ligger till grund för alla blockeringsdomar som bara haglar ner. Många inom samma domstol ska även haft regelbundna kontakter med diverse rättighetshavarorganisationer och andra likvärdiga intressenter. Samtliga blockeringsdomar bör därför ogiltigförklaras enligt Jon.

patent och marknadsdomstolens lokaler stockholms tingsrätt e1545467151741
Patent- och marknadsdomstolens lokaler i Stockholm.

Karlung menar vidare:

”Patent- och marknadsdomstolen saknar trovärdighet, hela deras verksamhet är en total rättsskandal. En jurist som först formats av upphovsmaffians lobbyister, sen utformat lagen och till sist blivit domare i egen sak är ett skolboksexempel på jäv och rättsruttenhet”

Domare i uppmärksammade upphovsrättsmål anklagas ofta för att vara jäviga, detta inte minst under The Pirate Bay-målet, som tas upp i en framtida artikel. Domarna hävdar ofta att de måste ha kontakt med upphovsrättsorganisationer och liknande intresseorganisationer för att kunna hålla sig uppdaterade och pålästa. Ett påstående som förmodligen bara deras närmaste kollegor köper.

Jag väntar fortfarande på dagen då Volvo anklagas för medhjälp till rattfylleri och Systembolaget anklagas för medhjälp till misshandel, eller något annat alkoholrelaterat problem. I mitt tycke har Bahnhof och Jon ett flertal bra poänger, och de många jävsituationer som uppenbarat sig i diverse upphovsrättsmål har enligt mig fått på tok för lite uppmärksamhet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN