Meny

Lagförslag: Huawei ska inte få delta i den svenska 5G-utbyggnaden

Regeringen har presenterat ett lagförslag som ger svenska myndigheter rätten att neka mobiloperatörer som kan äventyra den nationella säkerheten, rapporterar DN.

Även om lagförslaget kan verka lite vagt anser många, likt Feber, att lagen är direkt riktad för att sätta käppar i hjulet för den kinesiska teknikjätten Huawei. Samma företag har både kapacitet och kunnande nog att bygga upp rejäla 5G-nät, men kommer förmodligen hindras från att göra detta, inte bara i Sverige – utan i princip hela västvärlden.

Anledningarna till att så är fallet är många. USA har tidigare förklarat att de länder som väljer att samarbeta med Huawei kan få se sina informationssamarbeten med landet försämras.

Huawei ägs till 99% av ett fackförbund som är starkt kopplat till Kinas kommunistparti. Ägaren och vd:n Ren Zhengfei äger i sin tur en procent – och kan inte ha en större ägarandel än så enligt den kinesiska lagstiftningen. Fackförbundet ska enligt företaget själva endast ansvara för after work-aktiviteter såsom badminton- och tennisturneringar. Men många anser att detta är rent trams, rapporterar NY Times.

Det nya lagförslaget ska godkännas innan 5G-auktionen drar igång i början av 2020. Först då måste de svenska operatörerna bestämma sig vad gäller om Huawei får vara med och leka eller inte. Tre av Sveriges största operatörer; Telia, Tele2 och Telenor, har tidigare sagt att Huawei inte ska exkluderas från 5G-förhandlingarna – men med tanke på vad som precis skett kan det bli nya tongångar som väntar inom kort.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN