Meny

LEGO säger stopp och belägg för fan-skapat 3D-material

Lego har valt att sätta ner foten mot ett antal 3D-entusiaster som laddat upp egengjorda ritningar på diverse LEGO-delar. Dessa kan bland annat laddas ner via Thingiverse samt Cults3D – som nu blivit överösta av diverse copyrightanslag. På samma typer av sajter kan vi hitta drösvis med hemmagjorda LEGO-inspirerade delar, vilka vem som helst kan ladda ner helt gratis. Allt som behövs är lite kunnande samt en 3D-skrivare – vilka fortfarande är ganska dyra.

Hur som helst är det sällan renodlade LEGO-set som laddas upp – utan reservdelar som inte längre är skyddade av några patent.

Torrentfreak har snackat med en av de 3D-skaparna, Lucinda, som fick två av sina fem LEGO-inspirerade verk flaggade. Men av rädsla att inte blir stämd valde hon att ta bort rubbet.

lego-ritning

Ett större gäng 3D-kreatörer är milt sagt vansinniga på LEGO, som numera betraktas som stelbenta girigbukar:

twitter-lego

lego-twitter-kritik

Som gänget ovan säger riskerar LEGO att skrämma iväg passionerade kunder som nu aldrig kommer att röra LEGO-produkter igen. En dialog hade knappast skadat. Då hade innehållsskaparna åtminstone fått en chans att förklara läget – istället som för som nu, smaka på copyright-släggan.

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN