Meny

Napster-grundare tar fram antipirat-verktyg för filmtjänst

En av grundarna till fildelningsprogrammet Napster, Sean Parker, är numera delägare i Screening Room, som ska revolutionera filmindustrin. Projektet har dock inte lanserats, och det är oklart huruvida filmbolagen samt konsumenterna eftertraktar en sådan tjänst.

Parker grundade filmtjänsten Screening Room för cirka 4 år sedan. Tanken med projektet är att filmkonsumenter ska kunna köpa biofilmer till hemmet, samma dag som de släpps, för cirka 500 kronor. Sean menar att piratkopieringen bör minska då utbudet förbättras, men filmbolagen håller inte med, vilket har inneburit att projektet blivit stillastående.

De nya patenten

Screening Room har ansökt om ett flertal patent, och somliga av dessa rör antipirat-funktionalitet. Enligt en av ansökningarna ska man behöva koppla en telefon eller en surfplatta till tv-apparaten, för att sändningen ska fortgå.

Enligt en annan patentansökan ska de filmer som säljs via Screening Room kunna förses med osynliga vattenstämplar, som klarar av att identifiera den eller de personer som sprider vidare en film som köpts via Parkers tjänst.

vattenstämpel-parker

Aktörer inom pirat-scenen, såsom HiveCM8, är dock duktiga på att ta bort vattenstämplar, men frågan är om deras kunskaper kommer att räcka till:

“The watermark is persistent, invisible to the naked eye and irremovable without the destruction of the underlying image. A watermark thus operates as a digital beacon stitched into the fabric of the film.”

P2P polluting

En så kallad “P2P polluter”, som fungerar med eller utan vattenmärkning, ska även ha omnämnts bland patentansökningarna. Detta verktyg ser till att alla Screening Room-märkta filmer, som laddas upp på diverse torrentsajter, blir nästintill omöjliga att ladda ner.

P2P Pollution är ett gammalt knep som beskrivs vara effektivt även mot de bästa torrentsajterna, men inte mot renodlade streamingsajter, likt Swefilmer och Dreamfilm, som är än mer populära i jämförelse med torrentsajterna.

Vad händer i framtiden?

Screening Room, och i förlängningen Sean Parker, menar att filmbranschen behöver en knuff i rätt riktning då Corona-pandemin inneburit monetära förluster för filmbolagen. Fler antipiratverktyg ska även vara på ingång enligt Parker, men det är oklart huruvida denna nya offensiv kommer att bära frukt.

Filmkonsumenter som tvingas betala 500 kronor för en biofilm i hemmet kan visa sig vara lika negativt inställda som filmbolagen, och då kanske inte ens det senaste nyförvärvet; Man Jit Singh, eller Sony Pictures före detta Home Entertainment-chef, räcka för att vända på skutan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN