Meny

OVPN påbörjar utrullningen av WireGuard

För några månader sedan meddelade OVPN att WireGuard-protokollet skulle göra intåg inom kort, och nu är tiden kommen.

En av OVPN-medarbetarna, David Wibergh, beskriver att deras interna tester har sett minst sagt lovande ut:

”När vi tidigare har testat våra OpenVPN-servrar har vi kunnat mäta ungefär 2 Gbit/s per server under full belastning. Med WireGuard lyckas vi nå hela 4 Gbit/s med samma hårdvara eftersom WireGuard är betydligt mer resurseffektivt än OpenVPN.”

Han menar även att hastighetsökningen kommer att vara mest märkbar för de som kopplar upp sig mot OVPN via sina mobiler och/eller routrar.

wireguard-ovpn

I skrivande stund fungerar WireGuard i två av företagets datahallar (Göteborg och Sundsvall). VPN-företaget ska nu ta emot feedback från kunderna, och efter att resultatet utvärderats ska protokollet rullas ut på samtliga servrar.

Protokollet ska även att göra entré i företagets befintliga appar för Windows, Mac samt Ubuntu, men tills det har hänt är det den officiella WireGuard-applikationen som gäller.

wireguard-ovpn-1

OVPN har även förbättrat sig på streaming-fronten då de numera kan låsa upp ett stort antal tv-portaler, och under året ska även mobila appar (iOS och Android) vara på intåg.

Om ni vill veta mer om OVPN – ta gärna en kik på recensionen för att få reda på hur väl de presterar.

8 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JuhaT

Jag har kört deras Wireguard i Linux ett par dagar dygnet runt. De kommer att implementera WG i Linux-appen så småningom, men än så länge är det lite bökigt att starta den via CLI, men gör man bara som de anvisar på deras sida (genom att kopiera kommandon och skapa nycklar i rätt ordning) så funkar det.   Hastigheten blev varken bättre eller sämre än med OpenVPN, eftersom jag får full hastighet där också på min 100Mbit/s lina. Dock tycker jag att sidladdningar går något snabbare på min Firefox fullproppad med extensions. Har varit stabilt utan avbrott. Jag vet inte om Killswitchen fungerar i Wireguard, men har kollat då och då att jag fortfarande är uppkopplad mot dem. Wireguard startar dock inte upp automatiskt när nätverksuppkoppling sker. T.ex. efter att datorn har varit i viloläge eller omstart, så som den gör med appen för OpenVPN. Men det kanske löses när… Läs mer »

JuhaT

En lustig sak som jag inte förstår mig på är att Wireguard-appen i Windows kan bara köras i admin-kontot, dvs det räcker inte med att köra appen ”kör som administratör” utan man måste växla till admin-kontot och sen växla tillbaka till standardkontot.
I windows föredrar jag Linux-approachen att inte köra med fulla rättigheter-konto, så det är lite onödigt bökigt. Undrar vad grejen är med det? Varför funkar inte ”kör som administratör” som med allt annat? märkligt…

JuhaT

Fick svar från OVPN om varför man måste logga in på adminkontot.

Det beror på att Wintun-drivern inte tillåts skapa sitt tunnel-interface. Detta, som jag förstår saken, är för att det sker utanför windows ”ordinarie VPN-ramar” och produkten av detta blir begränsningen att endast admin kan skapa (och ta bort) det interface som windows betraktar som en nätverksadapter.”

Antar att de flesta använder admin-kontot och därför har det inte pratats så mycket om detta 🙂 Nåja, det är inga större problem. Jag noterar att efter en omstart så loggas man in med Wireguard automatiskt i standardkontot utan att behöva logga in på adminkontot igen. Vilket jag märkte efter att den vanliga appen blockade internettrafiken i Windows när den autostartade och kopplade upp i standardkontot. Blev naturligtvis någon konflikt mellan dem 🙂 Så, så länge man inte kopplar upp sig mot Openvpn i den vanliga appen så funkar Wireguard automatiskt.

Bengt Olsson

Måste berätta att de har en Android app liknar Windows appen

De senaste artiklarna

Mer om VPN