Meny

På måndag färdigställer EU-parlamentet Artikel 13 – mållinjen är nära

På måndag, det vill säga den 21 januari, färdigställer EU-parlamentet Artikel 13. Oavsett vad som beslutas kommer någon att bli besviken. Upphovsrättsbranchen vill se att förslaget klubbas igenom, medans många större teknikjättar menar att förslaget ska skrotas då det bidrar till en ökad censur på internet.

Artikel 13, det så kallade uppladdningsfiltret, är en del av EU:s upphovsrättsreform. Förslaget väntas röstas igenom i april, men det finns fortfarande många chanser att vända på skutan. Electronic Frontier Foundation (EFF), som är stora motståndare till Artikel 13, ber alla européer att engagera sig. EFF har till och med skapat en egen protestsida för oss svenskar, där vi kan skicka ett färdigifyllt brev till våra EU-representanter, dvs. Mikael Damberg, Ann Linde och Åsa Webber. Läs gärna på själv och fyll i dina egna synpunkter för att inte brevet ska uppfattas som ren skräppost.

Enligt EU-parlamentarikern, tillika piratpartisten Julia Reda, ser schemat ut enligt följande:

18 januari — Medlemsländernas regeringar avslöjar hur de känner inför upphovsrättsreformen. Italien, Sverige och Tyskland ställer sig till de länder som lovat att rösta ner förslaget. Andra länder, såsom exempelvis Polen, väntas rösta ja.

Observera att ett nej från EU-rådet inte behöver betyda att förslaget skrotas. Oavsett resultat i omröstningen rullar EU-ekorrhjulet vidare och nya diskussioner inleds.

21 januari – Förslagstexten ska färdigställas efter diskussioner

Mars/april — Slutomröstning i EU-rådet

April — Slutomröstning i EU-parlamentet

Det är många steg kvar tills förslaget är godkänt, och på måndag vet vi åtminstone betydligt mer om hur reformen är utformad i detalj.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN