Meny

Pensionerad polis får upphovsrättstroll på fall

Upphovsrättsrollen sticker upp sina fula trynen i bland annat Sverige, USA samt Tyskland. De allierar sig med skumma advokatbyråer och fiskar rätt på IP-uppgifter för att slutligen skicka hotbrev till vanliga internetanvändare.

I den här artikeln snackar vi mer om ett av de värsta upphovsrättstrollen, porrbolaget Strike 3 Holdings, som använde skamfaktorn för att pressa ut en 70-årig fd. Seattle-polis på pengar. Men de borde ha låtit både ex-polisen och hans IP-nummer (73.225.38.130) vara ifred. Den här historien blev minst sagt kostsam för trollet.

Mannen fick hem ett hotbrev i lådan, men istället för att betala åbäket bestämde han sig för att stämma Strike 3 Holdings för utpressning. Samma man visste att ett IP-nummer inte räcker som bevisning, och gick ”all in” mot skojarna.

Den pensionerade polisen var så säker på sin oskuld att han anlitade en it-expert som granskade mannens persondator, och precis som väntat var det helt porrfritt på disken. Inget fuffens kunde hittas, inte ens bland de filer som mannen valt att ta bort.

Domaren gick helt på ex-polisens linje, och hade följande att säga enligt Torrentfreak:

“Strike 3 cannot link John Doe to the activity associated with the IP address and it has now abandoned any assertion that the items allegedly transferred over the BitTorrent system were themselves copyrighted motion pictures or viewable pieces thereof.”

dom-upphovsrättstroll

Som en konsekvens av domen tvingas tvingas Strike 3 betala strax under 50.000 dollar i rättsavgifter, och mannens försvarsadvokat var lika glad som en 8-åring i en godisaffär. Han menar att Strike 3 numera lär få smaka på minskade intäkter i deras utpressningsverksamhet, samt att övriga upphovsrättstroll kan få det svårare framöver.

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN