Meny

Polis har utfört en räd mot reklambyrå som samarbetat med piratsajter

Många piratsajter drivs med hjälp av donationer, medan andra samlar in kosing via reklamintäkter. De som tillämpar annons-modellen nöjer sig oftast med att gå runt, men somliga av dem har ett enda mål – att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Välkända annonsörer får inte annonsera på piratsajter, det har upphovsrättslobbyn, eller närmare bestämt annonsgruppen ”TAG”, sett till. I Sverige är det dock främst Rättighetsalliansen som står för den biten.

Nu rapporterar Torrentfreak att Ukrainsk cyberpolis slagit till mot en reklambyrå, som tjänat stora summor pengar på att lägga upp annonser på diverse piratsajter. Reklambyrån nämns inte vid namn, men enligt samma källa ska 50 anställda ha varit på plats vid räden. Vid samma tillfälle fick personalen vila på bönsäckar en stund, medan polis rotade runt i kontoret. Servrar, datorer, viktiga dokument, kontanter och mycket annat beslagtogs, och när insatsen väl var slutförd fick de anställda lämna lokalen.

reklambyrå-räd-i-ukraina

Den ukrainska regeringen menar att reklambyrån samarbetat med en av världens största piratsajter, åtminstone sett till besökarantalet. Om huvudmännen döms för det de misstänks för väntar en helpension i något av landets fängelser. Väl där får de skaka galler i mellan tre till sex år.

Ukraina pressas hårt av USA. De menar att landet kan göra mer för att förhindra piratkopiering. Dagens räd är en direkt konsekvens av deras påtryckningar, säger representanter för den ukrainska regeringen.

I videon nedan kan ni se hur det gick till vid överrasknings-besöket:

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN