Meny

Rapport: Alla tjänar på att piratkopiering accepteras

Enligt en ny rapport tjänar konsumenter, innehållsskapare och försäljare på att piratkopieringen får fortgå. Med andra ord uppstår en win win-situation som har en positiv effekt på ekonomin. Forskarna menar även att HBO kan tjäna på att Game of Thrones piratkopieras, men Hollywood och diverse upphovsrättsorganisationer håller förmodligen inte med.

Enligt en studie som togs fram av forskare från tre amerikanska universitet (Indiana, Dallas, Washington) skulle försäljningen minska om alla inofficiella kanaler (torrentsidor) täpptes till.

Om vi går tillbaka till exemplet med Game of Thrones menar författarna att hotet från piratkopieringen håller priserna nere. Ingen av leverantörerna, dvs. HBO och diverse kabel-TV-giganter, kan ta överdrivet mycket betalt, trots att många av dessa är i monopolställning. Piratkopieringen är enligt författarna en form av ”skuggkonkurrens” som i sin tur tvingar ner priserna till en nivå som är lagom för alla aktörer. Och när priset för en produkt är optimalt ska alla i försörjningsledet tjäna på det, inklusive ekonomin i stort.

Det är dock inte sagt att Viaplay, HBO Nordic och gänget ska börja uppmuntra folk att piratkopiera, men om de tittar åt andra hållet finns det förmodligen en hacka att spara om man ska tro på forskarna.

Detta är den första studien som kartlägger hur piratkopieringen påverkar marknadspriserna, och Torrentfreak menar att både regeringar och storföretag borde ta åt sig av resultatet.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN