Meny

Sociala medier blockeras i Turkiet

Turkiet, med president Recep Erdoğan i spetsen, är kända för att blockera det mesta. Och nu när norra Syrien är invaderat dyker ofta diverse rapporter om civila dödsfall upp i medieflödena, vilket sägs vara anledningen till att en ny blockeringsvåg dragit in över landet.

Den här gången är det Twitter, Facebook, WhatsApp och Instagram som har drabbats, och internetleverantören som tvingats blockera dessa är TTNet – ett av landets största operatörer.

Blockeringen kan frångås tack vare VPN-tekniken, eller om ni använder er av någon annan operatör än just TTNet vill säga.

Dessa typer av blockeringar kan genomföras på grund av den så kallade ”internet kill switch-lagen” som infördes år 2016. Densamma innebär att regeringen kan blockera vilka internettjänster de vill vid krig eller om landets säkerhetsläge är hotat, helt utan att någon kan lägga sig i.

Detta är långt ifrån första gången turkarna blivit utan tillgång till sociala medier, men då det främst är invånare som bor i södra Turkiet som påverkats indikerar detta att regeringens kill switch-slägga kan vara betydligt mer sofistikerad än vad många tidigare trott.

Följande regioner har drabbats av blockeringen enligt anticensur-förespråkarna på Netblocks.org.

turkiet-blockerat

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN