Meny

Take-Two dödar Red Dead Redemption Enhancement-projektet

Utvecklaren Johnathan Wyckoff, eller ”DemandDev”, hade som förhoppning att kunna porta den första upplagan av Red Dead Redemption till PC, men publicisten Take-Two Interactive motsatte sig detta och bestämde sig för att stämma Wyckoff för upphovsrättsbrott. Nu har Take-Two fått rätt för sin sak; projektet läggs ner, men Wyckoff behöver inte betala skadestånd.

I augusti 2019 bestämde Johnathan Wyckoff sig för att tillkännage ”Red Dead Redemption: Damned Enhancement Project”. Målet med projektet var att kunna modifiera Xbox360- och PS3-versionerna av RDR1, och publicera en förbättrad version för PC.

gta-forums-rdr-port

Take-Two opponerade sig

Bara en månad efter att projektet tillkännagivits meddelade Wyckoff att han blivit ansatt av en stor spelpublicist. Mer specifikt var det Take-Two som fått upp ögonen för projektet, och de menade att en stämningsansökan mot Wyckoff var nödvändig för att ”behålla kontrollen över spelserien”.

Inledningsvis brydde Wyckoff sig inte nämnvärt då han valde att ignorera stämningshoten, men Take-Two gjorde allvar av sina hot och drog honom inför rätta. De krävde skadestånd för de påstådda upphovsrättsintrången, och ville även att projektet skulle skrotas med omedelbar verkan.

Projektet lades ner

I Rockstars användaravtal står det skrivet att ”vi tillåter vanligtvis spelmoddar såvida de är ideella, av enspelartyp samt respekterar upphovsrätten”. Men de vackra orden hjälpte inte den här gången

modd-bestämmelser-rockstar

I mars detta år menade Take-Two att Wyckoffs projekt gjorde intrång på följande Rockstar-märkta speltitlar: Grand Theft Auto V, Red Dead Redemption, and Red Dead Redemption II. Wyckoff höll inte med, och välkomnade en rättslig prövning.

Take-Two vann kampen

För cirka en vecka sedan accepterade Wyckoff Take-Twos krav, och erkände därmed att hans projekt bröt mot både upphovsrättslagen samt Rockstars användaravtal. Wyckoff får numera inte modifiera några speltitlar från Take-Two, men då projektet aldrig såg dagens ljus slipper Wyckoff åtminstone betala skadestånd till publicisten.

Hobbyprogrammerare får fortfarande modifiera spel från Take-Two, men några större projekt lär det aldrig bli tal om, det har Rockstars moderbolag sett till.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN