Meny

Upphovsrättslobbyn ger sig på Github – för att klämma åt Popcorn Time

Den amerikanska upphovsrättsorganisationen MPA, eller The Motion Picture Association, fullkomligt avskyr Popcorn Time, som kan beskrivas som piraternas Netflix. I ett nyutfärdat copyrightanslag menar de att Github, där några av Popcorn Time-projekten återfinns, ska ha gjort sig skyldiga till upphovsrättsbrott. Popcorn Time har i sin tur kontrat med en motanmälan riktad mot Github.

Popcorn Time var från början ett enskilt projekt, men numera består det av ett antal kloner, eller ”forkar”. Varje klon ser lite annorlunda ut, och har egna specifika egenskaper. För att nämna ett exempel släpptes Popcorn Time Kids-forken för bara någon vecka sedan, som i sin tur fokuserar på tv-serier och filmer som nischats mot barn och ungdomar.

Samtliga av klonerna är byggda med hjälp av öppen källkod, och många av dem återfinns på utvecklingsplattformen Github, som ägs av Microsoft.

popcorn-time-is

Det upphovsrättsanslag som MPA skickat har fått effekt, då Github valt att ta ner samtliga Popcorn Time-projekt. Exakt samma visa var aktuell när IPTV-appen Tea TV togs ner från Github. Tea TV-gänget la sig platt, men projektägarna för Popcorn Time har valt att slå tillbaka. I sin motanmälan menar de att deras projekt inte innehåller något upphovsrättsskyddat material, samt att koden är deras egen, inte MPA:s.

En representant från Popcorn Time har kommenterat ärendet enligt följande:

“Yes, I am the content owner. All code are owned by Popcorn Time Team as you can see. We want to dispute the notice. The code is 100 % ours and do not contain any copyright material please check again [sic].”

Om en rättegång blir aktuell kommer den förmodligen ta plats i Kalifornien, där Github har sitt huvudkontor. I nuläget är samtliga Popcorn Time-källor nedtagna, och dessa kommer förmodligen inte återinställas hos Github, åtminstone inte under den närmaste tiden.

Tillägg: Popcorn Times motanmälan hittar ni här, och MPA:s copyrightanslag återfinns här.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN