Meny

Upphovsrättstroll fick på nöten i Finland

De som ställer sig kritiska till diverse upphovsrätts-skojares fulknep har vunnit en viktig seger. Detta efter att ett inkassobolag försökte driva in pengar från privatpersoner som vägrat betala de skadeståndsbrev som skickats ut. Inkassobolaget fick så pass hård kritik att de helt enkelt gav upp.

Detta beteende existerar även i Sverige där tvivelaktiga advokatfirmor (senast var det Njord Law Firm) skickar ut skadeståndsbrev till privatpersoner och hotar med tusentals kronor i böter om du inte betalar. Många (inkl jag) rekommenderar att dessa typer av brev alltid ska förpassas till närmsta papperskorg.

Trollningsförsöken inleds med att till exempel en upphovsrättsorganisation eller advokatbyrå begär ut en rejäl bunt ip-adresser från en eller flera internetoperatörer. Därefter måste operatören enligt lag lämna ut en lista med ip-nummer som i sin tur kan kopplas till den personen som står skriven på abonnemanget. Förutom Sverige och Finland är även exempelvis Danmark, USA och Kanada drabbade av aktörer som använder sig av dessa metoder.

Porrföretaget Adultia försökte trolla en enorm mängd finnar på samma sätt som beskrevs ovan. Med den cypriotiska organisationen M.I.C.M (Miricom International Content Management) i ryggen skickade de ut hotbrev till tusentals finländare, och de som inte betalade hotades med dryga böter. Efter en tid slutade Adultia skicka ut dessa brev, och många trodde att de kunde andas ut, men icke. Adultia hade bara mobiliserat om sig och skickade ut nya vändor med brev i samarbete med det finska inkassobolaget KTC.

Föga förvånande blev folk upprörda och efter många klagomål blev inkassobolaget granskat av en statlig myndighet. Detta räckte för att skrämma iväg KTC och företaget meddelade efter detta att de gav upp. På deras hemsida lät de meddela följande:

”Vi har nu beslutat att upphöra med skuldinsamlingen. Då vi vill hålla en hög standard lämnar vi nu över upphovsrättsärenden till företag som specialiserat sig i dessa ärenden”

KTC vägrade dock erkänna att de gjort någonting fel och betalar inte tillbaka några pengar som redan betalats in. Enligt källor som Torrentfreak talat med lämnades cirka 200.000 IP-adresser ut, men finska aktivister försöker in i det sista med att få problemet med upphovsrättstroll att försvinna. En aktivist säger:

”Kampen mot trollen är förhoppningsvis inte över förrän varenda litet troll är bekämpat”

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN