Meny

Upphovsrättstroll gav upp efter att ha fått ”fel” domare

Porrbolaget Strike 3 Holdings är ett av världens mest aktiva copyrighttroll. De använder sig av specialverktyg för att kunna få fram IP-nummer som tillhör misstänkta fildelare. Efter det beger de sig till domstolar som tvingar operatörerna att koppla ihop IP-adresserna med fysiska personer, men där tog det stopp – åtminstone den här gången.

Om Strike 3 får som de vill fyller operatörerna i raderna ”First Name”, ”Last Name”, ”Adress”, ”Zip” och ”City”. Mer information än så behöver inte advokatbyråerna, som i sin tur skickar ut de kaxigt utformade utpressningsbreven.

upphovsrättslista

I Sverige vänder Strike 3 sig till Patent- och marknadsdomstolen, som alltid tvingar våra internetoperatörer att lätta på locket. Upphovsrättstrollen fullkomligt älskar våra snedvridna internetlagar, och som en konsekvens av det är utpressningsbreven vanligare än någonsin.

I USA är läget lite annorlunda. Väl där säger somliga domare stopp och belägg. En av dessa är Florida-domaren Ursula Ulango, som återigen vägrat ge Strike 3 Holdings rätt. Hon anser att ett IP-nummer inte räcker som bevisning, och har lagt ner ett tiotal liknande fall under de senaste åren.

Den här gången hade hon följande att säga:

“This Court recognizes that IP addresses are assigned to nodes connected to the Internet, but are not necessarily representative of individual end-node/end-system devices, and especially are not representative of individual people.”

Men porrbolaget kommer knappast att ge sig. De har tusentals IP-nummer på lager, och kommer att skicka in fler likvärdiga stämningsansökningar, i förhoppning att de ska få en domare som tolkar fallet som de gör.

TorrentFreak har snackat med en amerikansk advokat vid namn Cynthia Conlin, som specialiserat sig på upphovsrättsfall. Hon menar att Strike 3 Holdings beteende (fenomenet kallas “Judge Shopping”) är anmärkningsvärt, samt att domstolarna bör sätta stopp för deras tjuvtrick.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN