Meny

Wikipedia har slagit sig fria från en rejäl DDOS-attack

När klockan slog 17:40 i fredags inleddes en av den senaste tidens största DDOS-attacker, och den här gången var det Wikipedia som ansattes. Bara några timmar efter attacken inletts blev tjänsten otillgänglig i hela Europa, Afrika samt Mellanöstern.

I korta drag överöstes Wikipedias servrar med fejkad HTTP-trafik, och enligt Sophos hade de hade aldrig någon egentlig chans att värja sig. Wikipedia har valt att kommentera händelsen i organisationens blogg:

”Vi fördömer alla typer av attacker. Dessa typer av handlingar förhindrar allmänheten från att ta del av och dela med sig av ny information – vilket är en fundamental mänsklig rättighet.”

Attacken fortgick under i princip hela helgen – och om inte Wikipedia fått hjälp av webb-säkerhetsföretaget Cloudflare hade eländet eventuellt blivit än mer långdraget.

Men varför utsattes just Wikipedia, en organisation helt utan vinstintresse – för någonting som är både dyrt och onödigt att utföra? De tror själva att de ansatts på grund utav att de är så pass stora – och därmed ligger i skottgluggen för diverse ”ruttna ägg” – som de själva kallar det. Andra, likt säkerhetsföretaget Sophos, menar att det kan ha rört sig om en hackergrupp som helt enkelt ville visa vad de gick för.

Den egentliga sanningen kommer förmodligen aldrig fram, men hur som helst är Wikipedia uppe och tuffar precis som vanligt – och det tackar vi för.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN