Meny

Youtube försöker laga sitt trasiga upphovsrättssystem

Youtube har precis meddelat att de vill försöka få rätsida på deras något urspårade copyrightsystem. Från och med nästa månad får upphovsrättsinnehavare inte anmäla videor som gör lättare övertramp, som exempelvis innehåller ett kortare skyddat musikstycke. De företag som bluffanmäler och försöker pressa ut Youtubekreatörer kommer med andra ord bli av med sin rätt att dela ut copyrightanslag – vilket bör gynna hela communityt. Detta borde också vara goda nyheter för den svenska spelstreamaren ”Teo” som förlorade kontrollen över sin kanal efter att ett upphovsrättstroll varit i farten.

Sammanlagt har Youtube två typer av upphovsrättssystem; ett manuellt och ett automatiskt sådant. Det automatiska systemet läser kontinuerligt av videotitlar samt innehållet för att på så sätt leta efter och ta bort upphovsrättsskyddat material. Det manuella systemet är i sin tur copyrighttrollens favorit. Med detta kan vilka videor som helst anmälas, och under den tid som Youtube utreder det hela blir videon i fråga antingen nertagen eller avmonetiserad.

Att Youtube-gänget försöker laga sitt trasiga upphovsrättssystem borde ses som positivt, men det återstår fortfarande att se hur tuffa Youtube vågar vara mot upphovsrättsmaffian.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN