Meny

Adobe-användare i Venezuela tvingas återigen piratkopiera

Den amerikanska regeringen, med ständigt twittrande Mr. Trump i spetsen, har förbjudit nästan alla typer av transaktioner med Venezuela. Detta påverkar många företag, likt Adobe, som numera får se sina produkter piratkopieras som aldrig förr.

Med detta sagt blir alla venezuelaner av med sina Adobe-licenser, oavsett om de betalat i förskott eller inte. Främst är det Photoshop, Adobes mest populära program, som drabbas hårdast av blockaden.

Den 29 oktober löper alla licenser ut, och även om Adobe pliktskyldigt betalar tillbaka de investerade slantarna är det osäkert om diverse tredjepartsförsäljare väljer att göra detsamma. Adobe har följande att säga det lilla problemet:

“If you purchased directly from Adobe, we will refund you by the end of the month for any paid, but unused services. We are working with our partners on the same.”

Men det är dock få venezuelaner som väljer att betala för sig. Den årliga avgiften på omkring 2.000 kronor är det inte många som har råd att avvara, vilket innebär att det ganska eftertraktade Adobe suite-paketet fortfarande ses som en lyxvara i det numera ganska fattiga landet.

1337z-sökning-på-photoshop

Venezuela toppar föga förvånande i princip alla fildelningslistor. Hela 89% av befolkningen använder sig av piratkopierad mjukvara, och det är egentligen bara Libyen (90%) som toppar det resultatet enligt en färsk undersökning (PDF).

Men betyder detta att piratkopieringen kommer att ligga på en hög nivå även i framtiden? Jepp – med stor sannolikhet är fallet så. Venezuelaner är historiskt sett ena hejare på att ladda ner piratkopierat material, och när de numera har det alltmer skralt ekonomiskt, och i många fall inte ens kan betala för sig om de så vill – ser inte läget ut att kunna förändras inom den närmsta tiden.

Den enda öppningen är om gratisprogrammen, likt GIMP, blir alltmer kompetenta. Men att dessa typer av program ska kunna ersätta Photoshop ens delvis ses som mycket långsökt enligt Torrentfreak. För att tillägga är de venezuelanska myndigheterna dessutom inte särskilt pigga på att jaga fildelare kors och tvärs, och i synnerhet inte mitt under en landskris – vilket innebär att Adobe och gänget ser ut att få hämta hem sina pengar från andra håll även i framtiden.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN