Meny

Apples senaste transparensrapport har publicerats

Teknikjätten Apple har avslöjat hur många dataförfrågningar de tagit emot mellan den första februari till den sista juni år 2019.

I den nypublicerade rapporten (PDF) avslöjar Apple det mesta som rör integritetsläget, inklusive vilka regeringar och myndigheter som varit mest näsvisa. Mer specifikt har teknikföretaget lättat på locket vid polisutredningar (både civil- och brottmål), men i övriga fall har de hållit klaffen stängd.

Den vanligaste typen av information som Apple delar med sig av består av iCloud-data. Myndigheter behöver ibland kunna hitta stulna mobiltelefoner samt saknade/efterlysta personer, och vid de fallen bjussar Apple oftast på GPS-data. Men vid ekobrott tar det stopp. Inte ens Apple kan spåra kundernas transaktionshistorik, så de brotten förblir aningen mer svårlösta.

Apple är i regel noga med att underrätta användare som omfattas av datauthämtningen. Men vid somliga tillfällen, såsom vid stölder eller vid fall där barn riskerar att drabbas kan varningen utebli helt och hållet.

Följande lista bör ge er ett hum om hur Apple behandlade er kunddata under det första halvåret 2019:

Dataförfrågningar:

  1. Tyskland – 13558 (81% godkändes)
  2. USA – 4796 (82% godkändes)
  3. Australien – 1875 (81% godkändes)
  4. Spanien – 1616 (78% godkändes)
  5. Singapore – 1445 (87% godkändes)
  6. Sverige – 104 – (92% godkändes)

Nertagnings-förfrågningar (”Takedown Requests”) för appar:

  1. Förenade Arabemiraten – 275 appar (inga appar togs bort)
  2. Kina – 196 appar (55 appar togs bort)
  3. Vietnam – 46 appar (inga appar togs bort)
  4. Ryssland – 16 appar (15 appar togs bort)
  5. Turkiet – 2 appar (2 appar togs bort)
  6. Sverige – 0 appar – (inga appar togs bort)

För att sammanfatta läget bör Tyskland och USA ses som de största snokarna, medan censurivrande länder såsom Kina och Ryssland är mästare när det kommer till att rensa i App-butiken. Som ursäkt för borttagningarna hittar vi oftast ramsor såsom: ”Request related to apps operating without government license”, eller ”Request related to apps operating outside of government policies” och liknande.

Apple är förstås ett vinstdrivande företag som vill verka i alla länder. Det är förstås utmärkt ur en ekonomisk synpunkt, men som ni själva ser tvingas de ibland ge vika för sina principer i länder där censuren är nästintill total.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN