Meny

Bahnhof: PornHubs ägare är ett upphovsrättstroll

Upphovsrättslobbyn arbetar för att torrentsajter ska stängas ner samt för att nya och mer strikta upphovsrättslagar ska införas. De är stora, starka och effektiva – men ska inte förväxlas med upphovsrättstrollen, som har gjort sig kända för att ge sig på privatpersoner.

Copyrighttrollen består ofta av halvmisslyckade filmbolag som producerat material som inte burit sig ekonomiskt. Men istället för att dra sig tillbaka till ritbordet allierar de sig med advokatbyråer, och tillsammans skickar de ut kravbrev så det står härliga till. Och många väljer att betala. Enligt Njord Law Firm, som skickar ut mest utpressningsbrev, väljer över 60 procent av mottagarna att inleda en dialog med dem. En av deras jurister, Emelie Svensson, menar även att många väljer att betala. Men den exakta procentsatsen kunde hon inte bjuda på pga. ”sekretesskäl”.

förlikningserbjudande-troll

Även Porrbolagen är en del av utpressarverksamheten. Erotikproducenten Strike 3 Holdings är en av de värsta upphovsrättstrollen. De ser till att mottagarna vet om att det är en porrfilm som avses i utpressningsbrevet, och använder sig av skamfaktorn för att få sina offer att betala.

upphovsrättsbrev-bahnhof

Nu har Bahnhof avslöjat att MG Premium Ltd gett sig in i leken. De ägs av Mindgeek, dvs. samma moderbolag som basar över många av världens största porrsajter, såsom PornHub, RedTube och YouPorn. Operatören menar även att hela porrfilmsbranschen hotas av den fria tillgången till onlineporr, och det ska vara just därför som porrbolagen tvingats bli alltmer ”kreativa” när det kommer till att återhämta sina förluster.

Under de senaste månaderna har MG Premium Ltd drivit igenom åtta domstolsärenden, vilket har resulterat i att Telia, Com Hem och Tele2 lämnat ut över 16.000 IP-adresser till dem.

telia-lämnar-ut-ip-adresser

Alla utpressningsbrev innehåller ett förlikningserbjudande. Det är vanligt att utpressarna begär omkring 4.000 till 8.000 kronor för att slänga hotbreven i papperskorgen. MG Premium Ltd har dock valt att lägga sig ganska högt. De kräver att offren betalar 7.000 kronor för att fallet inte ska tas upp i domstol, vilket innebär att den potentiella intäkten landar på över 115 miljoner kronor, sett till det antal IP-adresser de kommit över.

2019 blev ett rekordår för upphovsrättstrollen, då vi svenskar tvingades ta emot fler utpressningsbrev än någonsin tidigare. Men 2020 kan mycket väl visa sig bli än värre, mycket på grund av att våra internetlagar både är ineffektiva och snedvridna. Sverige är ett sant paradis för copyrighttrollen, och så lär det förbli om inte regeringen kommer på andra tankar.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN