Meny

Copyright-trollen har lugnat ner sig på senare tid

Fenomenet där upphovsrätts-troll samarbetar med diverse advokatbyråer för att skicka ut kravbrev till var och varannan svensk verkar vara på tillbakagång. Strike 3 Holdings och Malibu Media, två upphovsrättstroll av rang, har varit väldigt tystlåtna under de senaste månaderna. Strike 3 var aktiva senast i augusti, och Malibu Media var på krigsstigen senast i oktober.

strike-3-kravbrev

Mer specifikt är främst amerikaner, tyskar och svenskar drabbade av copyright-trollens fula knep, och det är i USA som minskningen är mest påtaglig. Väl där har upphovsrättsmaffian drabbats av ett antal bakslag. Domare har vägrat ta upp ett flertal mål då de hävdat att ett IP-nummer inte räcker för att kunna identifiera en nätpirat. Bevisläget har helt enkelt varit för svagt.

Exakt samma trend kan utläsas i Sverige, där upphovsrätts-trollen verkar ha backat något på senare tid. Enligt Utpressningskollen har Telia inte tvingats lämna ut några uppgifter på snart två månader, vilket är unikt. Copyrighttrollen har heller inte vågat ge sig på några misstänkta nätpirater som vägrar betala de skumma advokatbyråerna, förmodligen av rädsla för att bevisläget är för svagt.

upphovsrättslobbyn-kravbrev

Det återstår fortfarande att se huruvida minskningen är permanent eller inte, men en sak är säker. Då copyrighttrollen åkt på nöten i USA, vid ett flertal tillfällen dessutom, är de inte lika uppnosiga längre. Med lite tur kan detta vara början till slutet för hela utpressnings-industrin.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN