Meny

Den thailändska regeringen hårdbevakar de öppna WiFi-nätverken

Att Thailand bjussar på vansinnigt fina stränder, allehanda krimskrams i småbutiker samt tuk-tuk-kärror med tinnitus-framkallande avgassystem vet många om. Men att regeringen i samma land håller vansinnigt bra koll på dess invånare (och turister) är förmodligen aningen mer okänt.

Alla butiker, restauranger och dylikt som erbjuder öppna WiFi-nät måste lämna över all data till myndigheterna, och tack vare detta ska ”fejkade nyheter” samt övrigt ”opassande innehåll” kunna bekämpas. Samtliga loggar ska hämtas in minst var 90 dag, rapporterar Technadu.

Men precis som väntat kan de två ovanstående anledningarna betraktas som svepskäl för att regeringen ska kunna kontrollera informationsflödet på ett bättre sätt. Nyligen dömdes en 25-årig man, Karn Pongpraphapan, för att ha kritiserat landets monarkiska styre. Och anledningen till att så blev fallet? Han ”hotade den nationella säkerheten” och ”spred hat”.

Lèse majesté-lagen, som den så kallas – förbjuder all typ av kritik (även sarkastisk sådan) som riktas mot kungahuset, och detta inkluderar även kungafamiljens eventuella husdjur. Minimistraffet för detta oförlåtliga övertramp innebär thailändsk gallerskakning i minst tre år, och det mest hårda straffet har än så länge landat på 60 år (6 förolämpningar gav 10 år vardera). Straffet halverades dock till 30 år efter att den snart 50-årige mannen erkänt att han låg bakom Facebook-kontot i fråga.

Med detta sagt är det en mycket bra idé att använda sig av en VPN-tjänst (topplistan) på Thailands-semestern. Och om ni inte har lust att betala för ett fullfjädrat VPN-skydd finns det dessutom gratisalternativ som håller en acceptabel kvalitet, såsom Opera-webbläsaren.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN