Meny

En av fem svenskar fulstreamar filmer och tv-serier

SR P1 har kikat på en rapport från Mediamätning i Skandinavien, MMS, väl där framgår det att antalet fulstreamande svenskar ligger på en konstant nivå, dvs omkring 20 procent. De illegala streamingtjänsterna sägs även ha mer eller mindre ersatt torrentnerladdningarna, som även de beskrivs som problematiska för de stackars upphovsrättsinnehavarna.

Enligt den rapport som SR tagit del av framgår också att de lagliga streamingsajterna, likt Netflix, Viaplay och HBO Nordic, växer stadigt. Men trots detta minskar som sagt inte fulstreamingen – vilket Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen, inte är supernöjd över.

Som en tänkbar motåtgärd föreslår hon skärpta internetlagar samt mer effektiva samarbeten teleoperatörerna emellan:

”Det skulle behövas fler åtgärder för att stävja det här. Till exempel finns ett förslag som ligger och väntar på regeringen att införa grovt brott så sanktionerna blir större och polisen får bättre verktyg att arbeta mot det här. Man skulle kunna samarbeta mer med teleoperatörerna, det gör man väldigt mycket mer i andra länder. Så tyvärr ser vi inte en minskning, men vi ser mycket i andra länder som vi skulle kunna ta efter.”

Att det lagliga utbudet skulle behöva breddas och bli mer tillgängligt är med andra ord inte högprioriterat. Rättighetsalliansens påstående om att det lagliga utbudet har ökat går även det att ifrågasätta. Detta då antalet kvalitativa tv-serier och filmer per laglig streamingtjänst har minskat, och än värre blir det bli då både Disney samt CBC lanserar egna streamingtjänster inom kort.

Det bör i mina ögon finnas lite utrymme för självrannsakning i Rättighetsalliansens läger. Om marknaden väl anpassat sig för kundernas behov hade den illegala film- och tv-serie- streamingen förmodligen inte varit problematisk överhuvudtaget.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN