Meny

EU: Den olicensierade IPTV-branschen är urstark i Sverige

Att använda sig av pirat IPTV-lösningar har blivit alltmer populärt, och enligt en EU-studie utmärker Sverige sig ganska rejält. Mer specifikt använder omkring 3.1 procent av européerna sig av illegala IPTV-lösningar, och i förlängningen tjänar den olicensierade IPTV-branschen en miljard euro årligen – om vi väljer att tro på EUIPOs uträkningar vill säga.

Som ni ser på bilden nedan är Sverige ett rent skräckexempel för de etablerade tv-bolagen, där 8.5 procent av befolkningen väljer att använda sig av en olicensierad IPTV-lösning.

olicensierad-iptv-i-sverige

Om vi tar en kik på några av de länder där den olicensierade IPTV-branschen inte slagit igenom kan Rumänien (0.7%) och Bulgarien (1.3%) nämnas som två ganska talande exempel.

En pirat IPTV-lösning kostar ungefär €5 enligt samma undersökning, men den summan kan variera ganska kraftigt. I Sverige tar de olicensierade IPTV-aktörerna ganska bra betalt för sig – och prisnivåer mellan €12 till €15 i månaden kan ses som en form av standardnivå.

Men vem kan straffas egentligen? Enligt samma rapport kan de som driver IPTV-tjänsterna få spendera ett antal år i fängelse, och återförsäljarna ska kunna straffas de med. Bloggare som tipsar läsare om var de illegala IPTV-tjänsterna kan hittas, och hur de installeras – kan även de hamna i klistret. Men några slutkunder har de inte gett sig på, än så länge åtminstone. De myndigheter och antipirat-organisationer som verkar inom EU får inte begära ut kunduppgifter, även om en specifik IPTV-aktör skulle haffas. Det värsta som kan hända är att IPTV-tjänsten stängs ner, och det blir svart i rutan.

olicensuerad-iptv-supply-chain

I övrigt slår de också fast att den illegala nerladdningen av media har minskat med 15% jämfört med förra året, och det är den illegala musiknerladdningen som står för merparten av minskningen (32%).

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN