Meny

Fildelningstjänsten Napster fyller 20 år

För exakt 20 år sedan skapades fildelningsverktyget Napster, som snabbt tog hela världen med storm. Två år senare las tjänsten ner på grund av påtryckningar från diverse upphovsrättsorganisationer, men då var det för sent, musikbranschen hade redan förändrats för alltid.

Det hela började när två hackers, Shawn Fanning (Napster) och Sean Parker (Man0War) bestämt sig för att skapa en fildelningstjänst för musik. Idén kläcktes den första juni 2009, på en tid där internetuppkopplingarna var oerhört långsamma och de modem som användes lät som bakfulla valrossar.

Men trots detta lyckades de med sin app. Bara tre månader senare hade Napster laddats ner över 20 miljoner gånger, och lockelsen var självklar, gratis musik till alla. Fördelarna var också många jämfört med de snart utdaterade CD-skivorna. Musiken gick nu att ta med sig var som helst tack vare MP3-spelare och oändliga skivbyten var inte längre nödvändiga.

Med detta sagt: Fördelarna var många – men den amerikanska upphovsrättsorganisationen RIAA höll knappast med. I ryggen hade de också bland annat Dr Dre, som förmodligen inte uttalat ”Fuck Napster” av ren kärlek till fildelningstjänsten.

napster-screenshot

Användarna brydde sig dock inte om vare sig skivbolag eller överbetalda artister. Deras målsättning var redan klar: Att utvidga de egna musikbiblioteken så kvickt som möjligt. Och de gjorde de också. Enligt Torrentfreak finns inga officiella siffror på hur mycket bandbredd Napster-apparna la beslag på, men en betydlig mängd tros det åtminstone vara.

Tjänsten stängdes ner år 2001 efter en förlikning skett mellan skaparna och upphovsrättsindustrin, men upphovsrättsivrarna fick snabbt nya problem. Efter detta tog fildelningstjänster såsom KaZaa, Morpheus, LimeWire och Grokster vid, som tillsammans blev i princip lika populära som Napster. Därefter var det den mer anonyma och resurssparande Bittorrent-tekniken som tog över, och på senare år har även streamingsajter såsom Nyafilmer.com och Dreamfilm ökat i popularitet.

napster-på-en-dator

Men med detta sagt: Napster var banbrytande och för detta ska de hyllas. En person som fattade vad som behövde hända var för övrigt Spotifys Daniel Ek, som har byggt upp ett miljardbolag tack vare en idé som två amerikanare svarvade fram i någon källare. Alla Napster-inspirerade musiktjänster står numera för cirka hälften av intäkterna i musikbranschen. Många av dessa ägs även av antingen artister (tex. Tidal) eller skivbolagen själva.

Och Napster då? Var nerläggningen permanent? Nepp – De har gått ett rätt trevligt öde till mötes. Den forna pirat-appen är numera en helt laglig musiktjänst som ägs av den amerikanska livsmedelskedjan Best Buy. Uppfinnarna, Parker och Fanning, är snorrika och man kan samtidigt undra: Vad hade hänt om Napster aldrig uppfunnits?

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN