Meny

Indien tar krafttag mot biograf-filmare

Indierna tar krafttag gentemot så kallad ”camming”, där en privatperson tar med en kamera (vanligtvis mobilen) och filmar en biofilm, och sedan lägger ut filmen på nätet. Inom några veckor ska samtliga biografer utrustas med övervakningskameror som ska vara påslagna dygnet runt. Om biografägarna inte lyder får de inte heller sända några filmpremiärer tills kravet är uppfyllt.

Så kallade ”cam-releaser” är vanliga i Indien och upphovsrättsbranschen är desperata. Biografägarna anklagas ofta för att stå på piraternas sida, men lyckligtvis ska ju detta problem lösas genom att utsmycka salongerna med fler kameror per capita än Alcatraz.

En indisk upphovsrättsorganisation menar:

“The theatres that are found to be enabling piracy should not be able to play movies anymore. We are meeting the theater owners association on Tuesday to demand some concrete steps,”

Vid sidan av detta ser även upphovsrättsorganisationen Copyright Media till att ta bort eventuella illegala torrenter som ploppar upp på nätet. I takt med att filmtorrenterna tas bort lägger även samma organisation upp ett antal fejktorrenter, som egentligen inte innehåller någonting, för att sätta käppar i hjulen på fildelarna.

De som blir påkomna med att filma i en biosalong riskerar fängelse i upp till tre år och ett bötesbelopp på omkring 24 000 kronor. Det är dock extremt ovanligt att någon döms, även om de blir påkomna på bar gärning.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN