Meny

Kodi har minskat i popularitet pga. ändrade vanor gällande piratkopiering

Kodi har längre betraktats som ett populärt medieprogram, och kopplingarna till piratkopiering har varit tydliga, vilket har satt sina spår. Enligt Google Trends har Kodi minskat i popularitet sedan 2017, dels på grund av att piratlandskapet har förändrats, och dels på grund av antipiratlobbyns stämningshot.

Kodis föregångare Xbox Media Player släpptes 2002. Projektet var litet och kompakt, men populärt bland en liten skara entusiaster. År 2008 breddades XBMC, och blev tillgängligt för fler typer av enheter, men målet hade inte förändrats; alla medieentusiaster skulle kunna organisera sina filer på ett bättre sätt och spela upp vad de så önskade, helt gratis.

Kodi blev en världssensation

I samband med att snabbare internetanslutningar blev det nya normala ökade populariteten för Kodi än mer. Främst då diverse tredjepartstillägg för sport och serier släpptes, en efter en. Kodi-utvecklarna var dock inte överförtjusta i denna utveckling, och har sagt att de tröttnat på alla pirat-appar.

Namnbytet från XBMC till Kodi, som ägde rum 2014, sägs bero på att utvecklarna ville skaka av sig nätpiraterna, men den taktiken misslyckades fatalt.

Hollywood surnade till

Kodi-boxar blev synonymt med billig hårdvara som möjliggjorde piratstreaming, till Hollywoods förtret. Antipirat-grupper från Hollywood menade år 2017 att 12 miljoner Kodi-användare nyttjade pirat-appar.

Samma år var måttet rågat för Hollywood, De gav sina advokater en sedelbunt, varpå utmätningshoten haglade ner som spön i backen. Anrika tredjepartstillägg såsom Navi-X skrotades av rädsla för skadeståndsanspråk, vilket även fick mindre Kodi-tillägg att dra sig ur leken.

Intresset för Kodi har minskat

Kodi-plattformen erbjuder fortfarande många tillägg, men trots det har populariteten minskat väsentligt. Torrentfreak har kartlagt Kodis popularitet i USA, och som ni ser nedan har den dalat i jämförelse med toppnoteringen år 2017.

kodi-enligt-google-trends

Jag har kartlagt intresset för Kodi i Sverige. Här kan en likvärdig intresseminskning urskiljas enligt Google Trends.

kodi-intrese-i-sverige

Ni bör dock lägga märke till att den ovanstående statistiken enbart behandlar Googlesökningar och inte antalet nerladdade Kodi-installationer. Men trots det bör siffrorna ge en bra bild gällande det avtagande intresset för Kodi.

Pirat-landskapet har förändrats

IPTV-appar och streamingsajter likt Dreamfilm och Nyafilmer har ökat i popularitet, på Kodis bekostnad. Kodi betraktas numera inte heller som en pirat-app, då media lugnat ner sig beträffande sin smutskastning.

Om vi enbart fokuserar på de positiva aspekterna fungerar de appar som återfinns på Kodi bättre, då antipiratlobbyn inte längre jagar tredjepartsutvecklarna med blåslampa. Man kan även fråga sig om Kodis negativa hållning till piratkopiering var (och är) ett spel för galleriet, samt om Kodi-utvecklarna gillar läget bättre idag, efter att många tilläggsutvecklare skrämts bort.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN